Den inre elmarknaden är en del av EU:s energipolitik, som spänner över ett flertal olika områden. Ett av huvudsyftena med den inre elmarknaden är att säkra tillgången till billig el för konsumenter i hela EU.
Utvecklingen på gasmarknaden under de senaste åren har haft en påtaglig effekt på elmarknaden inom EU. Den prismekanism som byggts in i den inre elmarknadens regelverk bygger på en så kallad marginalprissättning, eller rangordningsprincipen, som innebär att marknadens högsta priser smittar av sig till delar där elpriset är lägre. När gaspriserna rusade fick det en sådan effekt på elpriset runt om i hela EU. Gas används för knappt 20 procent av elproduktionen inom EU.
I Sverige är naturgas en i det närmaste försumbar del av energiförsörjningen. Det finns dock ett utbyggt gasnät på västkusten och en del i Stockholmsregionen, som i första hand försörjer viss processindustri och värmeproduktion men också en del hushålls uppvärmning med mera. Totalt konsumeras cirka 10 TWh gas per år, vilket kan jämföras med elkonsumtionen som är cirka 135 TWh per år.