Stor försiktighet präglar Sveriges syn på saken när EU nu utvecklar sitt försvarssamarbete.
Första steget blir ett gemensamt högkvarter för unionens militära träningsinsatser utanför kontinenten.
Under förkortningen MPCC ska ett 30-tal anställda finnas på plats i EU:s utrikesenhets lokaler i Bryssel för att leda de militära utbildningsinsatser som EU flitigt genomför för att hjälpa till i problemländer i framför allt Afrika.
Beslutet togs av EU:s utrikes- och försvarsministrar i Bryssel på måndagen och fick utrikeschefen Federica Mogherini att stråla av stolthet.
- Som ni kan se rör vi oss framåt fort och enat och jag är verkligen väldigt nöjd med det arbete vi har gjort, säger hon till den samlade journalistkåren efteråt.
Får inte kosta mer
Även Sverige säger ja till det nya högkvarteret. "Rimligt", tycker försvarsminister Peter Hultqvist (S), som samtidigt är tydlig med Sveriges käpphästar: det utökade försvarssamarbetet får inte kosta mer och inte skapa nya stora organisationer.
- Jag uppfattar att vi är överens om att vi inte ska ha några organisationer där EU och Nato överlappar varandra. Jag uppfattar det här resonemanget om EU-armé och så som avslutat, säger Hultqvist på en svensk pressträff.
"Öppna i sinnelaget"
Den svenska skepsisen syns även kring de fortsatta diskussionerna om att dra igång det som i Lissabonfördraget kallas Pesco - ett sorts eurozonsliknande samarbete på försvarssidan. Riktigt vad det skulle innehålla är dock fortsatt oklart.
- Vi har sagt att vi är öppna i sinnelaget och beredda att se vad det här kan utvecklas till och delta i den diskussionen. Men vi har sagt att det ska bygga på etablerade strukturer och befintlig kostnadsram, fastslår försvarsministern som under måndagen även träffade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel.
(TT:s korrespondent i Bryssel)