Fem vägar bär vidare mot EU:s framtid i den vitbok som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker nu lagt fram.
Nu är det upp till stats- och regeringscheferna att välja vilka russin som ska plockas ur kakan.
Den drygt 30-sidiga vitboken har tagits fram i all hast under extramöten på tjänstemannanivå i förra veckan och i kommissionssammanträden i går och i dag.
"För 60 år sedan beslutade EU:s grundare att ena Europa med lagstiftning, snarare än med väpnade styrkor. Vi kan vara stolta över vad vi har åstadkommit sedan dess", hälsar ordförande Juncker i sitt pressmeddelande.
"Det är dags för ledarskap, sammanhållning och gemensamma beslut. Detta är början, inte slutet, på en process och jag hoppas att vi nu kommer att föra en uppriktig och bred diskussion. EU:s framtid ligger i våra händer", säger Juncker som nu presenterar förslaget i talarstolen i EU-parlamentet.
Avslöjande titlar
Innehållet - som hade läckt ut redan på förhand - består av fem scenarier för EU, som Juncker hoppas kunna skapa debatt och diskussion kring.
Titlarna avslöjar vad de olika scenarierna går ut på: "Fortsätta som förut", "Enbart den inre marknaden", "De som vill ha mer gör mer", "Göra mindre men göra det effektivare" och "Göra mycket mer tillsammans" pekar alla på olika sätt för EU att gå vidare på.
Tanken är dock inte att EU:s ledare ska välja vilket av alternativen som de vill ha rakt av. I stället handlar det snarare om att kombinera det som gillas mest.
"Slutresultatet kommer oundvikligen att se annorlunda ut än scenarierna som presenteras här. EU27 (de medlemsländer som blir kvar när Storbritannien lämnat) kommer att tillsammans besluta om vilka kombinationer av innehållet i de fem scenarierna som de tror att bäst kommer att hjälpa för att driva vårt projekt framåt i medborgarnas intresse", skriver Juncker i vitboken.
Mer eller mindre
Olika varianter kan tänkas tilltala olika delar av EU. Exempelvis lär östländer som Polen och Ungern gilla tanken i "Enbart den inre marknaden" på att EU exempelvis inte ska bry sig om någon gemensam miljö- och migrationspolitik. Mer federalistiskt inriktade länder kan i sin tur tänkas gilla idéerna i "Göra mycket mer tillsammans" med egna budgetintäkter för EU och en gemensam försvarsunion.
Mellanvarianten "De som vill ha mer gör mer" är samtidigt något som allt fler stats- och regeringschefer talat sig varma för på sistone, med ett EU i "olika hastigheter", där länderna friare väljer vilka samarbeten de vill gå djupare in i.
Skeptisk Hökmark
Svenske EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark (M) suckar dock tungt över hela vitboken. Genomför det som redan beslutats först, är budet från honom.
- I stället för att ta itu med problem och göra vägval så blir den institutionella diskussionen om nya steg en ursäkt för att inte agera nu, säger Hökmark.
- Allra först skulle jag vilja se att kommissionen verkligen tar sitt ansvar som fördragens och lagarnas väktare. Var stark och tydlig när det gäller stabilitetspakten. Var stark och tydlig när det gäller att se till att genomföra hela den inre marknadens lagstiftning. Var stark och tydlig när vi har kommit överens om att vi ska ha en energiunion. Fokusera på det som är gemensamt i stället för att sylta in sig i ständiga institutionella diskussioner, säger Hökmark.
Toppmöten på gång
Vitboken ingår i de funderingar över EU:s framtid som inletts med anledning av Storbritanniens beslut om att lämna unionen. De 27 övriga medlemsländerna har ända sedan i höstas arbetat separat med att klura på sitt framtida samarbete.
Tanken är att stats- och regeringscheferna ska ta sig en första titt på innehållet i vitboken vid nästa veckas toppmöte i Bryssel den 9-10 mars, innan det är dags för ledarnas stora jubileumsmöte i Rom den 25 mars.
(TT:s korrespondent i Bryssel)