Medan omvärlden och allt fler av de egna väljarna tycks föredra tuffare ledning söker EU vidare efter en framtid för sin mer samarbetsinriktade samhällsmodell.
Flera sorters EU på samma gång kan bli en lösning.
– Vad vi har lärt oss under de senaste åren är att det kommer att bli ett EU med olika hastigheter, där inte alla deltar på samma sätt, konstaterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter fredagskvällens avslutande framtidsdiskussion med övriga EU-ledare i Valletta.
I det anrika gamla Stormästarpalatset i Maltas huvudstad hade 27 av de 28 stats- och regeringscheferna samlats för att lägga ut en linje inför det jubileumsmöte i Rom i slutet av mars då ledarna hoppas kunna peka ut vägen mot hur EU ska fungera under kommande decennium.
– Jag tror att det här kommer att finnas i Rom-deklarationen, sade Merkel om flerhastighetssystemet.
Fördjupade samarbeten?
Även Nederländerna, Luxemburg och Belgien är inne på liknande tankar.
”Olika former av integration och ett bättre samarbete kan ge effektiva svar på de utmaningar som medlemsländerna står inför på olika nivåer”, heter det i ett gemensamt uttalande från de tre länderna efter toppmötet.
I praktiken skulle resultatet kunna bli att mer görs som så kallade fördjupade samarbeten, där minst nio EU-länder går ihop om att göra saker – exempelvis som de tio länder som sedan ett par år tillbaka planerar för en gemensam finansiell transaktionsskatt.
Även Schengen-samarbetet, som framför allt Storbritannien står utanför, och eurozonen, där endast 19 av 28 länder ingår, kan ses som exempel på de olika ”hastigheterna” i EU.
Relationen till USA
Utöver framtidsgrubblet har EU-ledarna framför sig också en tuff tid i relationen till USA:s nya ledning. En direkt första utmaning blir hur man ska handskas med den som president Donald Trump utser till ny EU-ambassadör.
Den kandidat som nämnts flitigast, Ted Malloch, har redan väckt skarpa känslor för uttalanden om att euron kommer att kollapsa och att han gärna ser att EU går i graven precis som Sovjetunionen.
Enligt Malloch vill Trump hellre samarbeta med EU-länderna enskilt, snarare än med hela EU.
– Ärligt talat så ger det ju oss ett överläge, säger Malloch till tyska tidskriften Der Spiegel.
(Valletta, TT:s korrespondent)
Fakta: Viktigt i EU under våren |
|