Steg för steg fortsätter EU att utöka sitt försvarssamarbete.
Nu bildas ett gemensamt högkvarter för att leda unionens militära träningsinsatser utanför kontinenten.
Både utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns på plats när det utökade samarbetet diskuteras på ministernivå i Bryssel i dag.
En "militär planerings- och engagemangskapacitet" - förkortad MPCC på engelska - ska skapas för att leda de utbildningsinsatser som EU flitigt genomför för att hjälpa till i problemländer i framför allt Afrika.
- Den kommer att göra det möjligt för oss att kunna se mer enat, rationellt och effektivt på de existerande militära utbildningsinsatser som vi gör och jag ser det som ett viktigt steg framåt. Det är inte någon EU-armé, men det är ett mer effektivt sätt att sköta vårt militära arbete och är ett av de steg som vi kommer att vidta de närmaste månaderna, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på väg in till mötet.
Svensk tvekan
Den nya skapelsen låter mer dramatisk än vad den är. Den nya enheten handlar mer om att samordna vad som redan finns än att skapa något nytt. Den är ändå symboliskt viktig, inte minst för dem som gärna vill utöka EU på försvarssidan.
Sverige tillhör de mer skeptiska, inte minst när det gäller att skapa nya enheter.
- Vi betonar ju det mellanstatliga förstås i första hand och menar att man inte behöver sätta upp så mycket nya strukturer utan använda de som redan finns, säger Margot Wallström på väg in till mötet.
Ingen EU-armé
EU-ländernas enades i höstas om hur man vill se försvarssamarbetet utökas. I 13 punkter talas om allt från en årlig gemensam genomgång av hur mycket länderna lägger på sina försvarsbudgetar till en förstärkning av EU:s snabbinsatsstyrkor.
- Jag tror att det är en ganska realistisk ansats som finns i det som presenterats och det som ska diskuteras i dag. Om man ska ytterligare fördjupa samarbetet då ska det vara öppet för alla länder och det ska vara transparant. Men jag tror inte att det finns så stort intresse att ha väldigt ambitiösa planer med någon EU-armé eller annat. Det är liksom inte på bordet i dag, säger Margot Wallström.
(TT:s korrespondent i Bryssel)