EU varnar Elon Musk: ”Det är inte dina regler som kommer att gälla här”

Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden. Foto: John Thys/AFP via Getty Images


Miljardären Elon Musk, som nyligen förvärvade Twitter, har sagt att han är en ”yttrandefrihetsabsolutist” och har hintat att det kan bli friare moderering på den sociala medieplattformen. Samtidigt varnar EU att det är unionens regler som gäller i Europa.

– Vi välkomnar alla. Vi har öppet, men på våra villkor. Vi vet åtminstone vad vi ska säga till honom: ”Elon, det finns regler. Du är välkommen, men detta är våra regler. Det är inte dina regler som kommer att gälla här”, säger Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden, till Financial Times.

Breton understryker också att det kan bli kraftiga sanktioner för den som inte följer EU:s regler om att snabbt ta bort vad man anser vara skadligt innehåll på plattformen. Som mest kan det röra sig om böter på sex procent av bolagets intäkter. Och om man inte rättar sig efter det, menar han, att det kan det bli tal om avstängning från EU:s marknad.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!