EU planerar att bygga in ”strategisk självständighet” för viktiga produkter i samband med KKP-viruspandemin. Det meddelade ordförande för Europeiska rådet, Charles Michel på tisdagen.
Under ett tal vid Bryssels ekonomiska forum sade Michel att ”strategiskt oberoende” är ”århundradets gemensamma projekt” för EU.
I juli fastställdes EU:s budget-och-återhämtningsplan efter intensiva förhandlingar mellan de 27 medlemsländerna. Det här var ett stort steg mot detta vitala mål, sade Michel, som leder Europeiska rådet, bestående av ledarna för EU:s medlemsländer.
Återhämtningsplanen är ett massivt paket för de europeiska ekonomierna, som har drabbats hårt av pandemin orsakad av KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP), även känt som det nya coronaviruset.
– Den här europeiska responsen var grundläggande för att skydda våra medborgare och våra företag, sade Michel, som var premiärminister i Belgien 2014-2019.
– Vår industristrategi kommer att ge ett större oberoende och säkerställa att vi har tillgång till alla nödvändiga källor för våra medborgares bästa. Det här inkluderar till exempel större självständighet i att producera processorer, livsviktiga mediciner och andra nödvändiga produkter.
Efter att KKP-viruspandemin blottade Europas beroende av Kina för medicinsk utrustning, råmaterial för medicintillverkning och komponenter inom bilindustrin, har EU-länder blivit oroliga över leverantörskedjorna till den europeiska ekonomin.
Michael Roth, Tysklands EU-minister, varnade nyligen europeiska länder för Pekings tendenser att använda ekonomiskt beroende för att utöva inflytande i maktpolitiken.
”Coronaviruskrisen blev en väckarklocka”, skrev Roth i en tidningskommentar, eftersom det blev en ”smärtsam påminnelse för oss hur beroende Europa har blivit inom vissa områden”.
I krisens tidiga fas skickade den kinesiska regimen medicinska förnödenheter till många länder i syfte att reparera sitt anseende och framstå som en ledare i kampen mot pandemin, snarare än att vara den som bar ansvaret för spridningen.
Josep Borrell, EU:s utrikeschef, varnade européerna i mars att akta sig för Kinas ”kamp för att påverka genom 'generositetspolitik'”.
Tyskland har påbörjat en anpassning av sin strategi mot Kina.
Den 2 september antog tyska kabinettet sin nya ”riktlinjer för Indo-Stilla havs-regionen”, som förespråkar att bredda Tysklands relationer i regionen och minska sitt beroende av Peking.
Även Japan, Indien och Australien planerar för att göra sig mer självständiga från Peking. Därför har man nyligen bildat det globala nätverk Supply Chain Resilience Initiative (SCRI). Anledningen var inte bara att pandemin väckte allvarliga frågor om Kinas trovärdighet som leverantör utan även ländernas försämrade relationer gällande handel och diplomati, säger experter.
Venus Upadhayaya, Reinhard Werner, Cathy He och Reuters bidrog till rapporteringen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.