EU kommer att begränsa ”känsliga” produkter till Hongkong
Kravallpolis skjuter tårgas mot demonstranter i Yuen Long-distriktet i Hongkong den 27 juli 2019. Foto: Laurel Chor/Getty Images


EU beslutade på tisdagen att begränsa exportvaror som kan användas för inhemskt förtryck av Hongkongborna.

Beslutet kommer nästan en månad efter att Kinas regim införde den hårt kritiserade säkerhetslagen i den forna brittiska kolonin.

”Anpassat paket”

EU:s utrikesministrar säger i ett uttalande att man utrycker ”stor oro” över säkerhetslagen, och solidaritet med folket i Hongkong.

Den omstridda nationella säkerhetslagen trädde i kraft den 30 juni och kriminaliserar personer som är skyldiga till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter. I vissa fall kan man dömas till livstids fängelse.

”Kinas agerande och nya lag är inte i överensstämmelse med Kinas internationella åtagande under den sino-brittiska deklarationen från 1984 eller med Hongkongs grundläggande lag”, sade ministrarna i ett uttalande (pdf).

Som en del av ett ”anpassat paket” kommer EU att begränsa känslig militärutrustning och teknologi till Hongkong, ”framför allt där det finns skäl att misstänka oönskad användning relaterat till inhemskt förtryck, ingrepp på inhemsk kommunikation eller internetövervakning”.

Samtidigt överväger EU att lätta på visumregler för medborgare i Hongkong och se över medlemsländers utlämningsavtal.

Borell: ”Ett tydligt meddelande”

”Ett tydligt meddelande om solidaritet med folket i Hongkong och stöd för dess autonomi under ’ett land, två system’”, skriver EU:s utrikeschef, Josep Borell, på Twitter.

Den tyske utrikesministern Heiko Maas välkomnar också det nya beslutet och skriver i ett pressmeddelande att Tyskland ”redan har börjat ta de första stegen”.

Samtidigt säger han att Tyskland omedelbart kommer att sluta sälja militärutrustning till Hongkong samt att man ”kommer att behandla den forna brittiska kolonin ”på samma sätt som resten av Folkrepubliken Kina”.

För en månad sedan meddelade Storbritannien att man kommer att utvidga invandringsrättigheterna för invånare i Hongkong som har BNO-status i sitt pass (British National Overseas status). Även Australien överväger att erbjuda speciella humanitära visum för medborgare i Hongkong.

USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien har redan rivit upp sina utlämningsavtal med Hongkong till följd av den nya säkerhetslagen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.