loading
Sparris tillhör vårens primörer och är en mycket nyttig grönsak. Den förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Foto: Pixabay
Sparris tillhör vårens primörer och är en mycket nyttig grönsak. Den förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Foto: Pixabay
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Sparris gör gott för hälsan

Dr. Sanna Ehdin

Sparris är en av de mest kraftfulla grönsakerna för läkning. Den har hög andel protein och fiber, men mycket lite kolhydrater (2 g/100 g). Sparris innehåller mycket näring och är mättande – så den både gör gott och är god!

Sparris har höga nivåer av viktiga mineraler som selen, zink och mangan, vilka är viktiga för ett starkt och hälsosamt immunsystem. Den innehåller också höga nivåer av vitaminerna A, K och B-vitaminer inklusive folat, är byggstenar för ett hälsosamt  hjärtkärlsystem och även för kvinnor som försöker bli gravida. Vitamin K gör att koaguleringsprocessen fungerar som den ska och bidrar till stark och frisk benstruktur.

Sparris är en kraftfull och näringsrik grönsak som kan avnjutas rå eller ångad med olivolja eller ghee och havssalt!

Sparris innehåller asparaginsyra, vilket är en aminosyra som neutraliserar överskott av ammoniak i kroppen.(1) Ammoniak kan orsaka utmattning, huvudvärk och dålig matsmältning. Sparris innehåller även ordentliga mängder av hälsosamma fiber och protein som hjälper till att upprätthålla blodsockernivån, förhindra förstoppning och stabilisera matsmältningen.

Sparris är en nyttig grönsak som hör till vårens primörer och skördas från april ända in i juni. Foto: Pixabay

Asparagin är även ett naturligt diuretikum (2). Det innebär vattendrivande; och bryter upp både oxalsyra och urinsyrakristaller som lagras i muskler och njurar och eliminerar dem genom urinen. Detta hjälper till att minska ansamlingar av vatten i kroppen, uppblåsthet och svullnad.

Sparris har också hög halt av glutation vilken är en kraftfull antioxidant och viktig för kroppens detox. Det är hjälpsamt vid autoimmuna tillstånd (3), leversjukdom, hjärtsjukdom, cancer och diabetes. Glutation skyddar även huden från omvärldens påverkan, bland annat ger den bra skydd vid solens strålar (4). Sparris innehåller även sarsasapogenin, som har kraftfull antiinflammatoriska egenskaper, vilket har haft positiva resultat i studier om till exempel ALS.(5)

Sparris innehåller även inulin som är näring för tarmens goda bakterier, vilket ökar näringsupptaget och är centralt för att immunsystemet fungerar som det ska.

Sparris är en kraftfull och näringsrik grönsak som kan avnjutas rå eller ångad med olivolja eller ghee och havssalt!

Fakta om sparris: Sparris förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Det finns flera olika sparrissorter med olika egenskaper. Grön och vit sparris är två olika sorter. Den gröna sparrisen skördas när den vuxit ovanför jorden, medan den vita skördas under jord när toppskottet bryter fram. Den gröna sparrisen behöver vanligtvis inte skalas, till skillnad från den vita sparrisen som alltid bör skalas.

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

– Asparagus – Self Nutrition Data

(1) Ammonia toxicity and pH.WARREN KS, Journal: Nature[1962/07] 

(2) Spargel – Eine vielleicht unterschätzte, aber sicherlich unzureichend Heilpflantze. Nowack, R. Zeitschrift für Phytotherapie, 2006

(3) Glutathione: a key player in autoimmunity. Perricone, C., De Carolis, C., Perricone, R., Autoimmunity reviews, 2009. 

(4) Endogenous Glutathione protects human skin fibroblasts against the cytotoxic of UVB, UVA and near-visible radiations. Tyrrell, RM., Pidoux, M., Photochemistry and photobiology, 1986

(5) Health benefits of asparagus

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.     

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Sparris tillhör vårens primörer och är en mycket nyttig grönsak. Den förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Foto: Pixabay
Sparris tillhör vårens primörer och är en mycket nyttig grönsak. Den förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Foto: Pixabay
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Sparris gör gott för hälsan

Dr. Sanna Ehdin

Sparris är en av de mest kraftfulla grönsakerna för läkning. Den har hög andel protein och fiber, men mycket lite kolhydrater (2 g/100 g). Sparris innehåller mycket näring och är mättande – så den både gör gott och är god!

Sparris har höga nivåer av viktiga mineraler som selen, zink och mangan, vilka är viktiga för ett starkt och hälsosamt immunsystem. Den innehåller också höga nivåer av vitaminerna A, K och B-vitaminer inklusive folat, är byggstenar för ett hälsosamt  hjärtkärlsystem och även för kvinnor som försöker bli gravida. Vitamin K gör att koaguleringsprocessen fungerar som den ska och bidrar till stark och frisk benstruktur.

Sparris är en kraftfull och näringsrik grönsak som kan avnjutas rå eller ångad med olivolja eller ghee och havssalt!

Sparris innehåller asparaginsyra, vilket är en aminosyra som neutraliserar överskott av ammoniak i kroppen.(1) Ammoniak kan orsaka utmattning, huvudvärk och dålig matsmältning. Sparris innehåller även ordentliga mängder av hälsosamma fiber och protein som hjälper till att upprätthålla blodsockernivån, förhindra förstoppning och stabilisera matsmältningen.

Sparris är en nyttig grönsak som hör till vårens primörer och skördas från april ända in i juni. Foto: Pixabay

Asparagin är även ett naturligt diuretikum (2). Det innebär vattendrivande; och bryter upp både oxalsyra och urinsyrakristaller som lagras i muskler och njurar och eliminerar dem genom urinen. Detta hjälper till att minska ansamlingar av vatten i kroppen, uppblåsthet och svullnad.

Sparris har också hög halt av glutation vilken är en kraftfull antioxidant och viktig för kroppens detox. Det är hjälpsamt vid autoimmuna tillstånd (3), leversjukdom, hjärtsjukdom, cancer och diabetes. Glutation skyddar även huden från omvärldens påverkan, bland annat ger den bra skydd vid solens strålar (4). Sparris innehåller även sarsasapogenin, som har kraftfull antiinflammatoriska egenskaper, vilket har haft positiva resultat i studier om till exempel ALS.(5)

Sparris innehåller även inulin som är näring för tarmens goda bakterier, vilket ökar näringsupptaget och är centralt för att immunsystemet fungerar som det ska.

Sparris är en kraftfull och näringsrik grönsak som kan avnjutas rå eller ångad med olivolja eller ghee och havssalt!

Fakta om sparris: Sparris förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Det finns flera olika sparrissorter med olika egenskaper. Grön och vit sparris är två olika sorter. Den gröna sparrisen skördas när den vuxit ovanför jorden, medan den vita skördas under jord när toppskottet bryter fram. Den gröna sparrisen behöver vanligtvis inte skalas, till skillnad från den vita sparrisen som alltid bör skalas.

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

– Asparagus – Self Nutrition Data

(1) Ammonia toxicity and pH.WARREN KS, Journal: Nature[1962/07] 

(2) Spargel – Eine vielleicht unterschätzte, aber sicherlich unzureichend Heilpflantze. Nowack, R. Zeitschrift für Phytotherapie, 2006

(3) Glutathione: a key player in autoimmunity. Perricone, C., De Carolis, C., Perricone, R., Autoimmunity reviews, 2009. 

(4) Endogenous Glutathione protects human skin fibroblasts against the cytotoxic of UVB, UVA and near-visible radiations. Tyrrell, RM., Pidoux, M., Photochemistry and photobiology, 1986

(5) Health benefits of asparagus

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.     

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024