Dr. Sanna Ehdin: Läk och stärk kroppens skyddande "biofilm" som skapas av våra goda bakterier
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Biofilm är ett nytt, viktigt begrepp – lägg det på minnet! Det är inte film på biografer utan en bakteriehinna som skapas av ett litet bakteriesamhälle. Biofilmer skapas av bakterierna själva, i syfte att skydda dem och säkerställa deras överlevnad.

Hälsofrämjande bakterier har en biofilm som förhindrar att sjukdomsframkallande bakterier kan fästa in, vilket är bra för oss. Men biofilmer från skadliga bakterier kan leda till svårbehandlade infektioner, vilka blir resistenta mot antibiotika med mera. Då behövs andra medel för att spräcka upp sjuklig biofilm och återskapa balansen. 

Bakterier blir mer överlevnadskraftiga när de samverkar, och skapar på det sättet ett eget bakteriesamhälle – biofilmen.

Vi har tio gånger fler bakterier än egna celler i kroppen, och vi är beroende av att ha hälsosamma bakterier. Dessa bygger vårt eget mikrobiom –bakteriesamhälle. Vårt egna mikrobiom består av alla miljarder bakterier i vår kropp, och det är unikt och en del av vår biologiska identitet. 

Tidigare kunskap om bakterier byggde främst på studier av frilevande bakterier i lösning. Men nyare forskning visar att de flesta bakterier lever i dessa biofilmer. Det är bakteriesamhällen som växer på ytor, både i naturen och inuti och på människokroppen. 

Ett eget bakteriesamhälle

De hälsofrämjande bakterierna i vårt eget, personliga mikrobiom är våra bästa vänner – för de skyddar oss mot andra sjukdomsframkallande patogener. Det sker genom att bakterierna konkurrerar om att binda in till en fast yta, och är kroppsytan (slemhinnan) redan full med de goda bakterierna så ryms inte de sjukdomsframkallande. De får inte plats, eller ”fotfäste”, på grund av de bakterier som redan sitter fästade. 

Biofilmen skapas av bakterierna själva, i syfte att skydda dem och säkerställa deras överlevnad.

Större delen av kroppens bakterier flyter således inte runt en och en (kallas för planktoniskt stadium). De lever tätt tillsammans på en yta, i en sådan biofilm: ett eget litet bakteriesamhälle där de hjälper varandra. Biofilmen består dels av bakterierna och dels av en klibbig film på bakteriernas yta. Denna bildas av bakterierna själva, och består av en blandning av sockerföreningar och proteiner. 

Biofilmer finns i stort sett i hela kroppen; på huden, på slemhinnorna, i övre luftvägarna, i vaginan och i munnen. Utgörs biofilmerna av hälsofrämjande bakterier, är allt väl i kroppen.

Stadier av biofilmformation – bakterier går från ett fritt flytande (planktoniskt) tillstånd där de fungerar som individer, till ett vidhäftande tillstånd där de fungerar som samhällen.

Plack är ett exempel på en biofilm som sitter på tänderna. När du kör tungan längs tänderna och känner en slemmig beläggning, är det början på biofilm producerad av bakterier i munhålan. Får den fortgå bildas tandplack, en hård (kalcifierad) beläggning på tänderna som en tandhygienist kan skrapa bort. Det finns både hälsosam plack och ohälsosam plack i munhålan.

En frisk tarm som är fylld med nyttiga bakterier skapar en tunn, antiinflammatorisk biofilm längs hela tarmen. Denna biofilm är viktig för den främjar upptaget av näringsämnen genom tarmväggen till blodkärlen. Men samtidigt som vissa bakterier skyddar oss, så kan andra bakterier orsaka sjukdomar om det uppstår en obalans i biofilmen. 

Sjuklig biofilm

Sjukdomsframkallande (patogena) bakterier bildar istället en ohälsosam och slemmig tarmbiofilm. Syftet är att skydda dem själva från kroppens immunförsvar, antisvampmedel eller antibiotika. Därför kan de skadliga bakterierna, inkräktarna, vara svåra att komma åt. Patogena bakteriers biofilm gör det extra knepigt att bekämpa infektioner, speciellt tarminfektioner. Det kan leda till att tarmfickor skapas.

Detta är dubbelt skadligt för oss, eftersom detta både skapar inflammation och förhindrar absorption av näringsämnen genom tarmväggen. På sikt kan det även skada tarmväggen. 

Bakterier växer oerhört fort, se på filmen längst ned hur snabbt de delar sig på en ny yta: så ser det ut efter bara några timmar – från ett par celler.

Biofilmer skyddar oss mot sjukdom – men får fel bakterier fäste kan det ge svårbehandlade infektioner då sjukliga biofilmer är mindre känsliga för antibiotika.

Tillstånd kopplade till en sjuklig tarmbiofilm:

• Halsbränna
• Irriterad tarm med uppblåsthet, gaser och magkramper 
• Hjärndimma (oklart tänkande)
• Artrit och stelhet i leder
• Akne och andra hudåkommor
• Kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi
• Candidaöverväxt på flera ställen i kroppen
• Parasiter inklusive inälvsmask och leverflundror

Åtgärda och återställa kroppens biofilm

En ohälsosam biofilm kan göra att vissa infektioner finns kvar i åratal och det verkar omöjligt att bli av med dem. Samtidigt blir kroppen mer mottaglig för andra infektioner och kroniska degenerativa sjukdomar. Därför är det viktigt att återställa tarmens hälsosamma flora så fort som möjligt. Det gör du genom att: 

Bli av med den skadliga biofilmen
Bekämpa de sjukdomsframkallande bakterierna
Återställa tarmens hälsosamma flora


1. Bli av med skadlig biofilm på naturligt sätt

Exempel på verksamma medel är: enzymer, antibakteriella örter, äppelcidervinäger (lågt pH) och bikarbonat, vars höga pH är toxiskt för patogenerna. Exempel på bra örter är malört, gurkmeja, chilipeppar, klöver, svart valnöt, mariatistel, nejlika, ingefära, olivblad, pau d’arco, timjan och cayennepeppar.

Ozonterapi är också ett mycket effektivt sätt att både döda skadliga bakterier, virus och andra parasiterande organismer inklusive riva bort skadlig biofilm.  

2. Bekämpa sjukdomsframkallande bakterier och parasiter

Här är det helt nödvändigt att sluta mata skadliga bakterier (svamp eller parasiter av olika slag inklusive mögel och mask). Så det är mycket viktigt att äta antiinflammatorisk mat och rensa kroppen med fasta och detox regelbundet. Snabba kolhydrater som socker, vetemjöl, majsmjöl, bröd, godis, chips, bakverk, glass, söt frukt ger både inflammation och är snabb näring till snabbt växande bakterier, svamp och parasiter. Dessa kan i sin tur ge alla möjliga symtom i hela kroppen.

Detox och fasta är klassiska medel för att hjälpa kroppen att återfå eller behålla sin balans, och att bli av med skadliga och parasiterande organismer. Jag rekommenderar en kombination av att man äter antiinflammatoriskt med GRÖNA KUREN, samt även intar ett pulver med starka kryddor och örter. Jag har testat många fiberprodukter under 25 års tid, och utvecklar nu ett eget beskt/bitterörts-koncept. Det är en mat, ett pulver som rörs ut i vatten och ett komplement till en näringsrik och balanserad kost – kommer att släppas om ett tag. Det är ett utmärkt sätt samman med att äta lite mindre portioner, så att kroppen hinner vila och rensa.

 Fasta har just den stora fördelen att den aktiverar kroppens autofagi, det vill säga självrensande förmåga. Det räcker med Intermittent fasta för att få igång den funktionen: så att äta under 4-6 timmar och sedan fasta med dryck endast under dygnets 18-20 andra timmar. Att fasta ett dygn i veckan är också utmärkt, och vattenfasta är mest effektivt. Vi mår bra av att vara hungriga, för det gör oss skärpta och aktiverar både storstädning och cellförnyelse. Jag kommer med bloggar om detta längre fram, och min kommande bok handlar om detta och heter ”Sannas Fastebok” (jan 2020).

3. Återställ hälsosam tarmflora

Då tarmen är centrum för immunförsvaret är det viktigt med en frisk tarmbalans. Först rensa ut det skadliga, parasiter och skadlig biofilm, och därefter fylla på med hälsosamma tarmbakterier (probitika) i tablettform eller som mat i form av surkål, kimchi eller annan syrad mat. Det är bra, näringsrik och stärkande mat att inta.

Dessa enkla råd kan lägga grunden till en riktigt bra hälsa. För god hälsa är en färskvara, vi behöver fylla på med det goda och det friska dagligen! 

Dr. Sanna Ehdin

Referenser och läs mer:

Bakterier i kollektiv har andra egenskaper
7 Natural Agents That Disrupt Biofilms
Berkeley News: Discovery opens door to attacking biofilms that cause chronic infections
God hälsa börjar i tarmen

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss