Dr. Sanna Ehdin: Basa med bikarbonat
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Vanligt natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, har en rad läkande effekter på kroppen – för att det ändrar pH-balansen och ökar syresättningen till cellerna. Du kan testa att tillsätta det i badet, dricka det eller spraya det på kroppen. Nedan redogör jag för hur man uppnår bra resultat, och hur man gör.

Många nya dieter som raw food, vegetarisk mat, juicing med flera har just som syfte att göra kroppen mer basisk, men ingenting kan jämföras med den snabba basande och syresättande effekten hos bikarbonat.

Självbehandlingar med natriumbikarbonat är den absolut snabbaste metoden att återfå kroppens pH-nivåer till de normala.

Det gör bikarbonat till en av våra mest användbara ”mediciner” eftersom det påverkar vår syra-basbalans. Men det är också viktigt att göra kost- och livsstilsändringar så att vi fortsatt håller pH inom den hälsosamma ramen. Se tips på basbildande mat längst ner.

Bikarbonat är en enkel och billig metod att skapa balans i kroppen och motverka sjukdom. Bikarbonatets effekter är flera; det minskar försurning och gör kroppsvätskorna basiska samt tillför kroppen syre snabbt.

Dessutom har bikarbonat sådana egenskaper att det absorberar tungmetaller, dioxiner och furaner (cancerframkallande föreningar). Eftersom cancervävnad har visat högre koncentration av toxiska kemikalier och pesticider än vanlig vävnad, är bikarbonat användbart av flera skäl.

Att höja pH i kroppen kan bli som ett gift för cancercellen, eftersom labförsök har visat att vid pH 7,4 blir cancercellen vilande och vid pH 8,5 så dör den, medan hälsosamma celler lever och frodas.

Man kan även dricka ett glas med bikarbonat om man börjar känna sig hängig och förkyld. En läkare som börjat forska om andningsträning berättar: ”Jag provade med bikarbonat bara under dag två med influensa och dagen därpå kände jag mig så frisk igen att jag kunde genomföra ett yogapass i fyra timmar. Spännande om det kan vara så enkelt men onekligen värt att fortsätta utforska.”

Att basa kroppen kan således vara en bra balanserande och förebyggande åtgärd i en friskvårdande livsstil.

Bikarbonatkuren

Bikarbonatkuren innebär att man intar en tesked bikarbonat i ett glas vatten varje morgon i två veckor. Många har fått en rad olika positiva hälsoeffekter av att basa kroppen. Man kan också ta en halv tesked ett par gånger utspritt under dagen, men inte i samband med måltid eftersom pH ska vara lågt i magsäcken för att smälta maten väl.

Bikarbonat kan köpas i vanliga välsorterade mat- eller hälsokostaffärer.

– När du köper bikarbonat för invärtes bruk, se till att den är aluminiumfri, och det ska vara ren bikarbonat, inte bakpulver som är uppblandat med stärkelse. Basbalans från Holistic är ett bra alternativ som även tillför mineraler.

– Kuren ska fortgå i två veckor, och därefter gör man uppehåll ett tag.

Bikarbonat är ju också mycket billigt – ca 30-50 kr/kilot. Samarin innehåller precis samma bikarbonat – men kostar 425 kr per kilo!! Hoppsan.

Munsköljning

Vid munsköljning ta 1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter – effektivt mot odörer.

Bikarbonatbad

Det går även att använda bikarbonat utvärtes. Koldioxidbad är vanligt i Japan och Tyskland, både i naturligt varma källor som innehåller mängder av koldioxid och i konstgjorda koldioxidbad där de sprutar in koldioxid i gasform i vattnet. 

Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2). Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden. Koldioxid verkar genom att:

1. Vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar.

2. Sänka pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden (Bohr-effekten)

Genom att bada i det eller spreja det på huden kan man få bukt med till exempel envisa eksem och kronisk värk och slippa träningsvärk. (Att duscha iskallt efter träning är också ett sätt att motverka träningsvärk).

Dosering för utvärtes bruk:

– Vid bad ta 1 dl till ett halvfyllt badkar. 

– Vid fotbad ta 1 matsked till ca 5 liter vatten och sitt i 10 minuter.

pH-balansen viktig

Kroppen behöver hålla blodets pH-värde 7,35 konstant, och det finns därför starka, inbyggda buffrande mekanismer. När blodets pH-värde sjunker under 6,95 inträder koma. Eventuellt syra-överskott lagras på platser i kroppen där det inte påverkar blodets pH-värde: såsom bindväv (leder), skelett och celler. En felaktig syra-bas balans (försurning) kan därför ge upphov till fibromyalgi, cancer, reumatiska sjukdomar, gikt etc.

Alla funktioner och kemiska reaktioner i kroppen styrs av enzymer, vilka är helt beroende av kroppens pH-värde. De arbetar effektivast vid ett pH på drygt 7, vid avvikelser fungerar enzymerna sämre och alla reaktioner i kroppen sker långsammare. Då fungerar såväl näringsupptag som avgiftning sämre.

Till slut kan kroppen inte fungera som den ska, och på sikt uppstår sjukdomar. För om kroppen inte kan eliminera slagg och gifter lagras dessa i kroppen, vilket på sikt kan ge förgiftningssymtom.

Lackmuspapper är bra för pH-mätning av morgonurin. Mät i fem dagar för att få ett medelvärde, och det bör vara minst 6,8 – 7,0.

Kopplingen bikarbonat-koldioxid är ju väldigt intressant. Koldioxid används ju också inom livsmedelsindustrin för sin anti-bakteriella verkan. Till exempel förpackas ost och bröd i 100 % koldioxid. Ett par svenska karolinska-forskare menar att 100% koldioxid som tillförs ett operationssår under operationen ger en snabbare återhämtning och minskar riskerna för blodpropp.

Basbildande mat 

– De flesta grönsaker

– alger

– Bär

– Havssalt

– Örter och örtte

– Hirs

– Frön (utom sesamfrö)

– Färskpressad saft av citron och lime

– Skalade mandlar

– Äppelcidervinäger

– Frukt i begränsad mängd – eftersom den numera är mycket söt, och sockrar man frukten blir den syrabildande.

Ps. Visste du att bikarbonat också är ett gammalt klassiskt universalmedel som tar bort lukter, fläckar, och även används mot myror i hemmet m.m. En burk med lite bikarbonat under diskbänken eller i kylskåpet absorberar dålig lukt.

– Läs mer om Syra-basbalansen.

– Du kan även inta Holistic Basbalans för den innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde.

Dr. Sanna Ehdin


Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.