Dr. Sanna Ehdin: Basa med Björkaskekuren
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Gör en hälsokur genom att dricka avkok på björkaska! Det har använts sedan urminnes tider för att rena kroppen och balansera upp kroppens PH-värde. På Vikingatiden ansågs björken ha speciellt läkande egenskaper.

Vår moderna livsstil med processad mat, mycket kolhydrater och stress ger lätt försurning av våra kroppar. Det kan ge en rad olika symptom såsom trötthet, dåligt humör, irritation, muskelstelhet, problem med matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, gaser, halsbränna, sura uppstötningar, övervikt och huvudvärk. Försurning motverkas bäst genom ändringar i kost och livsstil, men att inta basande produkter påskyndar processen.

Genom ett mer naturligt pH-värde och minskning av gifter och syror får kroppen lättare att hålla sig frisk – det vill säga kroppens självläkning och immunförsvar stärks när de inte belastas. 

Basa kroppen genom att inta basiska livsmedel, och ibland även bikarbonat (se Bikarbonatkuren) eller kosttillskott som björkaska.

Björkaska är rikt på bland annat mineraler och spårämnen, och näringsinnehållet kan variera något beroende på var trädet har växt. Norra Finland anses som ett område där marken erbjuder trädet stora mängder mineraler.

De mineraler och spårämnen som björkaskan innehåller är kalium, fosfor, koppar, järn, magnesium, selen, mangan, zink, kalcium, krom, molybden och kobolt. Enligt Svensk hälsokost är björkaskan även rik på antioxidanter, vilka skyddar cellerna från nedbrytning av oxidativ stress (fria radikaler)

Det finns två teorier om björkaskans effekter:

1. Björkaskan är kraftigt basiskt och hjälper kroppen att effektivt balansera upp pH-värdet från att vara surt.

2. Avkoket från björkaskan rensar vävnader och ledvätskor från syror och gifter.

Genom ett mer naturligt pH-värde och minskning av gifter och syror får kroppen lättare att hålla sig frisk – det vill säga kroppens självläkning och immunförsvar stärks när de inte belastas. Det är lika viktigt att ta bort det som drar ner, hämmar eller belastar som att tillföra bra saker! Björkaskekuren kan även underlätta näringsupptaget från maten.

Björkaskekur

Jag brukar ta en kur på 2 msk björkaskeavkok i ett glas vatten två ggr per dag i några veckor. Jag kan varmt rekommendera det. Det smakar väldigt illa i början, så du kan prova att blanda i lite koncentrerad tranbärsjuice (lätt sötad) eller liknande när du dricker det.

Björkaska finns att köpa i välsorterad hälsokost eller i webbutiker. Man kan köpa färdigt avkok på flaska eller köpa pulver och göra eget avkok. 

Så här gör du eget avkok på björkaska:

Ta 2 msk Björkaska-pulver och blanda med 1 liter vatten i en rostfri kastrull. Koka i 15 min under lock. Låt uppkoket svalna av. Sila därefter uppkoket genom ett oblekt kaffefilter. Drick ABSOLUT INTE outspätt utan ta 1-2 msk i ett glas vatten. Börja lågt och öka dosen efter hand. 

Du kan även ta ett skönt och rensande fotbad med björkaska:

Tillsätt en matsked aska i varmt vatten i en fotbalja. Sänk ner fötterna och sitt minst en halvtimme, gärna mer.

Kuriosa

– Björken har sedan urminnes tider ansetts ha flera läkande egenskaper. Ofta har dess effekter omnämnts i samband med vikingatiden där runan ”Bjarka” stod för björk och ansågs vara deras hälsoruna. Man hade ritualer för att hedra björken och dess helande effekter.

Svensk hälsokost om Björkaska.

– Den här berättelsen om de positiva effekterna av björkaska för Börje Wigström hittade jag på nätet: ”Björkaska är ett ämne som har revolutionerat mitt sätt att se på hälsokost. Jag skall här göra en beskrivning om hur Björkaska har hjälpt mig när min ohälsa var på väg att ta överhanden och jag trodde att mitt liv var förspillt.” Läs här!

Dr. Sanna Ehdin

Sanna Ehdin. Foto: Catarina Hansson

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.