Dr Sanna Ehdin: Självläkningens 8 gyllene regler
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Självläkningen är fundamental för vår existens, och utan denna skulle vi inte klara oss länge alls. Den finns naturligt hos alla biologiska varelser och innebär att kroppen reparerar sig själv, hela tiden tar bort det som inte fungerar och bygger nytt. När du ger de rätta förutsättningarna för självläkningen sköter det sig av sig självt!

Kroppen reparerar sig själv, och denna mekanism och nybyggnation sker framför allt under nattens sömn. Cellerna förnyas ständigt och hela tarmslemhinnan byts ut på en vecka. De röda blodkropparna lever i tre till fyra månader och varje dygn bildas 50 miljoner nya hudceller. Mycket återanvänds men för att helhetshälsan, eller systemhälsan, ska fungera behöver vi tillföra näringsämnen, syre och annat som ger energi.

Självläkning är en naturlig och spontan friskprocess – bara du själv ger förutsättningarna för den.

Självläkningens 8 gyllene regler

1. Självläkning är naturlig och medfödd hos alla.

2. Du kan inte vila dig frisk, att bli frisk förutsätter aktiv handling.

3. Genom att stärka din självläkande kraft förebyggs sjukdom och obalans.

4. Det är viktigt att se till helheten – både den inre och yttre miljön – för att kunna ta väl hand om systemhälsan.

5. Livskraften (livsenergin eller qi) som främjar läkning finns överallt.

6. Om du höjer energin och tar bort blockeringar läker kroppen och sinnet av sig självt, förutsatt att skadan inte är alltför stor.

7. Utveckla dina själsliga krafter och självläkningen stärks.

8. Självläkning är all läknings moder, den tar hand om oss under förutsättning att vi ger respekt och uppmärksamhet tillbaka.


Det fina är att när den självläkande kraften stärks, energinivån höjs och blockeringar hävs, så läker kroppen och sinnet av sig självt – oberoende av vilken sjukdom eller skada man har. Det gäller under förutsättning att skadan eller slitaget inte blivit alltför stort eller djupt, men det finns alltid mycket som du själv kan göra för att förbättra ditt välmående.

Vila, vatten och värme är de klassiska, enkla medlen för självläkning – ofta rekommenderat av läkare förr.

Andningen påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen, och genom att praktisera djupandning kan du snabbt styra kroppen i en positiv och avslappnande riktning.

Regelbunden motion, djup avslappnande Andning och god sömn ger tillsammans med kärleksfulla relationer en snabb aktivering av självläkningen, och är därför bland det mest positiva för hälsan. Se till att även ge utrymme för stillhet och aktiv avslappning, meditation, vilket är den bästa vilan.

All läkning är självläkning

All läkning är egentligen självläkning. Det finns inget annat sätt som kroppen läker och ingen annan kan göra det åt dig – de kan bara underlätta och stimulera.

När du bryter ett ben, fixerar läkaren det med gips så att kroppen själv kan läka frakturen utan yttre påfrestning. En skadad lever får läka av sig självt, utan kirurgiska ingrepp, under förutsättning att det inte är svåra inre blödningar.

Massören trycker och knådar muskler och ligament för att ta bort spänningar och öka syresättningen och utrensning. En akupunktör sätter nålar på vissa punkter som stimulerar qi-flödet i meridianerna (energikanalerna) så att stagnerad energi får fart.

Ta tillbaka kraften där den hör hemma; hos dig!

Det finns 8 000 diagnoser av sjukdomar, men endast ett tiotal definitioner av olika hälsor. Det innebär att hälsa är ett stort mörkerområde. Vi har lagt på locket och ser bara sjukdomsperspektivet. (ur Den Självläkande människan, 1999)

Kärnan är att inse hur stort inflytande vi själva har på självläkningen. Det gäller oavsett hur du mår, för det går hela tiden att tillföra eller göra saker som positivt bidrar till att stärka din självläkande kraft. Var dag är en ny dag, och oavsett hur du mår kan du alltid förbättra läget – genom att ta bort det som belastar och tar energi och tillföra bra saker som tillför energi.

8 råd för bättre självläkning:

1. Höj din energinivå

En låg energinivå gör att ens självläkning fungerar dåligt och kommunikationen mellan cellerna haltar. Energi höjs när man motionerar, djupandas, vilar/mediterar, skrattar, äter näringstät mat och tar kosttillskott, umgås med människor som man trivs med, med mera.

2. Undvik onödig belastning med gifter

Det gör du genom att äta ekologiskt och undvika all processad industrimat. Avgiftning – eller detox – är de facto en mycket energikrävande process eftersom molekylerna måste byggas upp för att kunna föras ut ur kroppen, så ju mindre giftbelastning i kroppen – desto bättre självläkande kraft.

3. ​Andas in energi

Andningen är central för välbefinnandet eftersom den påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen. Genom att praktisera djupandning kan du styra kroppen i en positiv och avslappnande riktning. När du andas med långsamma, djupa andetag ändras hjärnans elektriska aktivitet från de stimulerande betavågorna till de lugnande alfavågorna. Det förändrar även hjärnans uppfattning av stress och smärta så att vi blir mer toleranta och mindre uppjagade.

4. ​Finn dina kraftkällor

Vi är olika och uppskattar olika saker. Det kan vara musik, sång, dans, samtal, barn, teater, läsa böcker, naturen, resor, sport, middagar, matlagning, meningsfullt arbete, med mera. Finn fem saker som gör dig glad, och därmed höjer din energi, och se till att göra dem ofta. Fyll på med god energi på detta sätt, helst varje dag.

5. Fokusera

Bli fokuserad och klar över vad du vill göra. Undvik att splittra dig – för du kan bara tänka på en sak i sänder. När du fokuserar på en uppgift rinner energin till, kanske inte med en gång men efter en kort tids koncentration. Tricket är att hålla uppmärksamheten tillräckligt länge för detta. I dagens samhälle behöver vi träna på det här. 

6. Hushåll med din energi

Bestäm själv vem och vad som ska få av din energi. Ibland är det en bra idé att hålla tillbaks lite och vila i dig själv. Du behöver inte vara överallt och göra så mycket. Bär inte heller andras bördor, för inget är så dränerande som att bära andras problem och det är inte sättet att hjälpa någon. Den enda du kan förändra är dig själv, så släpp taget om andra och låt dem vara den de är.

7. Optimera tarmens funktion

Hela 80 procent av kroppens immunförsvar finns i buken, runt tarmarna. Så undvik mat som belastar eller triggar allergi, samt fyll på med hälsosamma tarmbakterier (probiotika) varje dag. En riklig och frisk tarmflora är viktig för att få ett bra näringsupptag. Och du är inte vad du äter, utan vad kroppen tar upp.

8. ​Finn din kraftplats

Du kanske redan har din favoritplats i naturen, på ett kafé, i hemmets lugna vrå eller någon annanstans där du fylls av kraft och kan finna frid. Sök upp din kraftplats ofta för att vila och hämta energi.

Dr Sanna Ehdin

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.