Dr. Sanna Ehdin: Upptäck och åtgärda binjurestress – DHEA lugnar (del 3 av 3)
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


För att komma till rätta med binjurestress behöver man minska stressen i stort. I det här inlägget kommer jag att prata om DHEA, som är ett hormon i kroppen som skyddar mot stressens negativa effekter. DHEA betraktas som kroppens föryngringshormon, och att meditera är det bästa sättet att snabbt höja DHEA.

Du kan med andra ord enkelt och gratis själv minska inflammationer och även förebygga sjukdomar och åldrande! Jag kommer här nedan ge några enkla råd för hur du tar kontroll över din situation.

DHEA motverkar åldrande, ger vitalitet och god hälsa.

DHEA skyddar

DHEA kan förbättra såväl hjärnans funktion som minnet och immunförsvaret samt motverka muskelsvaghet och benskörhet. DHEA motverkar den nerbrytning av muskler som annars förknippas med stigande ålder. Därför anses DHEA motverka åldrande och vara den främsta markören för vitalitet och god hälsa.

DHEA produceras också av binjurarna och är ett förstadium till androgener, östrogen och testosteron, varav de två senare är viktiga för sexualdriften. Kronisk stress är därför särskilt skadligt för kvinnor eftersom menstruationscykeln kan upphöra, sexualdriften minska och det kan vara svårt att bli gravid (även om man har mens).

Hög sockerkonsumtion ökar stressens negativa effekter.

Höga nivåer av insulin hämmar produktionen av DHEA medan den stimuleras av Krom. Det innebär att konsumtion av socker – vilket både stimulerar insulinutsöndringen och förbrukar Krom – ökar stressens negativa effekter. Insulinresistens i sig är skadlig och påskyndar åldrandet.

Meditera mera

Meditation stimulerar vår naturliga förmåga att producera DHEA, och de som mediterar regelbundet har också högre nivåer av DHEA än de som inte mediterar. Detta motverkar inte bara åldrandet utan har också en direkt föryngrande effekt. Se till att boosta ditt DHEA ofta genom meditation eftersom det gör dig mindre sårbar för akut stress.

Visste du att en halvtimmes meditation minskar stressen lika effektivt som en halvtimmes joggning!

Avslappning, meditation och liknande metoder aktiverar vagusnerven, som är en av de viktigaste nerverna som kommer från hjärnan och den går även till alla större organ och reglerar dem. Den reglerar även immunförsvaret, så genom aktiv avslappning och meditation kan du styra dina immunceller, minska inflammationer och även förebygga sjukdomar och åldrande. Det är viktigt eftersom inflammation är grogrund för all psykisk och fysisk ohälsa.

7 övningar för att ta kontroll över din situation 

Lösningen är att lära sig att känna igen en stressande situation och stanna upp innan den påverkat oss. För då kan vi ta kontroll över stressen innan den tar kontroll över oss, våra känslor och stresshormoner. Att ta tid för avslappning och meditation varje dag är mycket balanserande, rent av nödvändigt. Övningarna nedan höjer DHEA-nivåerna och stabiliserar kortisol- och adrenalinhalterna om de utförs regelbundet (varje dag).

1. Stanna upp och djupandas ofta

När du gör det landar du i kroppen och lugnar ditt parasympatiska nervsystem. Det som sköter alla processer automatiskt, och det funkar väldigt dåligt tillsammans med stress och disharmoni – medan det fungerar optimalt när vi är i Lugnkroppen. Andas bara in och ut genom näsan, och använd diafragman och bukmusklerna, så kallad Medveten Andning.

2. Lägg dig på sängen eller på en soffa och släpp allt

Även om det bara är för 10–15 minuter. Horisontalläget signalerar till hjärnan att den kan koppla av och hela systemet går då in i en lugnare fas – vilket ger en mycket snabbare återhämtning.

3. Lägg dig ner på golvet och dra upp benen

Ligg med fotsulorna är i golvet. Knäpp händerna under huvudet (så att det kommer upp en liten bit från golvet) och djupandas med buken i fem till sex minuter. Denna korta övning laddar kroppen med energi som du har nytta av i flera era timmar!

4. Vila blicken bort från datorn

Varje halvtimme när du sitter vid datorn, låt blicken försvinna bort minst tio meter och håll den där någon minut. Det är skadligt för hjärnan att sitta med blicken fokuserad på en datorskärm på nära avstånd timme efter timme.

5. Res på dig och sträck ut kroppen

Stå upp då och då och sträck ut kroppen på längden och på sidorna med hjälp av armarna. Rotera kroppen sakta i sidled och djupandas. Böj dig framåt och häng med huvudet. Kroppen behöver röra på sig och få variation. Bindväven vitaliseras när vi stretchar, vilket har djupgående positiva effekter.

6. Se till att inte sitta fast mentalt och fysiskt

Bryt mönster och ta tid för små pauser och avkoppling – det laddar systemet med energi mer än du kan ana!

7. Gör NPH-programmet

Upprepa NPH-programmet (tidigare Happy-heart-metoden) flera gånger om dagen, för den skiftar kroppen till en lugn fas. Något den sedan stannar i under flera timmar.


Dr. Sanna Ehdin


Läs även de två föregående artiklarna om binjurestress:

Upptäck och åtgärda binjurestress (del 1 av 3)

Upptäck och åtgärda binjurestress – kortisolets roll (del 2 av 3)

Referenser:

– Nya Självläkande människan, © Sanna Ehdin, 2014.
– Can Meditation Slow Rate of Cellular Aging? Cognitive stress, Mindfulness, and Telomeres. Epel E et al., Longevity, Regeneration, and Optimal Health: Ann. N.Y. Acad. Sci. 1172: 34–53 (2009). 
– DHEA Alleviates Oxidative stress of Muscle Cells via Activation of Nrf2 Pathway. Songhee J et al., Applied Biochemistry and Biotechnology 176(1) 2015.

Sanna Ehdin. Foto: Privat

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.