loading
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: 10 sätt att stödja magen

Dr. Sanna Ehdin

Bästa vägen till en god hälsa är att ha en hälsosam livsstil och främja en sund bakterieflora.

Välj detta och försök att ge din kropp den näring den behöver. Det är extra viktigt att vårda balansen och stödja de goda tarmbakterierna med näring. Det är så vi får en lugn och fungerande mage och matsmältning. Miljön som skapas påverkar resultatet, precis som gäller för epigenitiken.

Vi är inte vad vi äter utan vad kroppen kan ta upp.

Det är även viktigt att träna och motionera regelbundet, för det förbättrar både cirkulation och matsmältning.

För vi är inte VAD vi äter utan vad kroppen kan ta upp – med hjälp av de små goda tarmbakterierna! Enkelt uttryckt kan man säga:

Stöd de goda bakterierna

1. Undvik snabba kolhydrater (sockermat, mjölmat, läsk, skräpmat inkl. chips etc.)

2. Ät komplexa kolhydrater som i grönsaker och rotfrukter

3. Ät fiberrik mat

4. Tugga maten ordentligt: för det ger mer salivproduktion och bättre sönderdelning av maten, vilket gör enorm skillnad.

5. Drick inget eller bara lite under själva måltiden. För späd inte ut magsaften och framförallt – drick inte iskallt! Enzymerna i matsmältningen fungerar bäst vid 37 grader – och dåligt när de kyls ner…

6. Inta probiotika regelbundet

7. Var lugn och harmonisk i sinnet när du äter, det gör enorm skillnad för matsmältningen och näringsupptaget.

8. Lär dig hantera stress genom att regelbundet meditera, göra Mindfulness, yoga och Blissful mind-metoden.

9. Om du har SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen (ger svullen, irriterad och känslig mage) ska du inte inta probiotika. Detta är ett växande problem i det dolda, samt problemet med parasiter.

10. Naturmedel som är bra för att stödja en frisk tarm är exempelvis ingefära, gurkmeja, gul eller röd lök, att tugga fänkål eller kryddnejlika, aloe vera juice, sennablad, pepparmyntaté, psylliumfröskal.

Detta gäller under förutsättning att man inte har ett irriterat eller känsligt tarmsystem. Då får du ge akt på det, konsultera experter och vidta lämpliga åtgärder. Lyssna på och respektera din kropp.

Dr. Sanna Ehdin

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: 10 sätt att stödja magen

Dr. Sanna Ehdin

Bästa vägen till en god hälsa är att ha en hälsosam livsstil och främja en sund bakterieflora.

Välj detta och försök att ge din kropp den näring den behöver. Det är extra viktigt att vårda balansen och stödja de goda tarmbakterierna med näring. Det är så vi får en lugn och fungerande mage och matsmältning. Miljön som skapas påverkar resultatet, precis som gäller för epigenitiken.

Vi är inte vad vi äter utan vad kroppen kan ta upp.

Det är även viktigt att träna och motionera regelbundet, för det förbättrar både cirkulation och matsmältning.

För vi är inte VAD vi äter utan vad kroppen kan ta upp – med hjälp av de små goda tarmbakterierna! Enkelt uttryckt kan man säga:

Stöd de goda bakterierna

1. Undvik snabba kolhydrater (sockermat, mjölmat, läsk, skräpmat inkl. chips etc.)

2. Ät komplexa kolhydrater som i grönsaker och rotfrukter

3. Ät fiberrik mat

4. Tugga maten ordentligt: för det ger mer salivproduktion och bättre sönderdelning av maten, vilket gör enorm skillnad.

5. Drick inget eller bara lite under själva måltiden. För späd inte ut magsaften och framförallt – drick inte iskallt! Enzymerna i matsmältningen fungerar bäst vid 37 grader – och dåligt när de kyls ner…

6. Inta probiotika regelbundet

7. Var lugn och harmonisk i sinnet när du äter, det gör enorm skillnad för matsmältningen och näringsupptaget.

8. Lär dig hantera stress genom att regelbundet meditera, göra Mindfulness, yoga och Blissful mind-metoden.

9. Om du har SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen (ger svullen, irriterad och känslig mage) ska du inte inta probiotika. Detta är ett växande problem i det dolda, samt problemet med parasiter.

10. Naturmedel som är bra för att stödja en frisk tarm är exempelvis ingefära, gurkmeja, gul eller röd lök, att tugga fänkål eller kryddnejlika, aloe vera juice, sennablad, pepparmyntaté, psylliumfröskal.

Detta gäller under förutsättning att man inte har ett irriterat eller känsligt tarmsystem. Då får du ge akt på det, konsultera experter och vidta lämpliga åtgärder. Lyssna på och respektera din kropp.

Dr. Sanna Ehdin

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024