loading


Ett av stoppen på Anna Heimerssons och hennes sons fjällvandring var STF Fältjägaren fjällstuga, 12 km från Helagsfjället i Härjedalen. Foto: Privat
Ett av stoppen på Anna Heimerssons och hennes sons fjällvandring var STF Fältjägaren fjällstuga, 12 km från Helagsfjället i Härjedalen. Foto: Privat
Inrikes

”Det ger en ro i kroppen att få komma ut”

Eva Sagerfors

Den 10 september är det Vandringens dag. För Anna Heimersson är vandring kvalitetstid, både med dem hon går med och för den ro det ger att komma bort från vardagen. Vandring handlar för henne snarare om avslappning än om prestation. Här ger hon också tips till ovana som vill ta sig ut.

Anna Heimersson arbetar med att stötta STF:s lokalavdelningar och ansvarar för föreningens satsningar på vandring. För henne blir det, med två barn på 9 och 12 år, mest vandringar tillsammans med barnen och utifrån vad som passar dem. Oftast blir det dagsturer, men ibland helgutflykter.

– Vi vandrar en kort sträcka, kanske 5–6 kilometer, och sedan sover vi i ett vindskydd på natten och går tillbaka dagen efter.

Hon säger att många kanske förknippar vandring med stora ryggsäckar och milslånga turer. Men några måsten kring vandring finns inte och därför är det lätt att anpassa turerna för barnen, menar hon.

– Det behöver inte vara så avancerat med barnen, det tycker jag är skönt. Man behöver inte gå flera mil när man vandrar. Huvudsaken är att man kommer ut och tar sig bort en bit.

I somras provade hon och äldsta barnet att gå lite längre och gjorde då en flerdagars fjällvandring i Härjedalen, i trakterna kring Helags. Det fungerade bra.

– Han tycker om det och tycker att det är jättehärligt, säger hon och fortsätter:

– Man får komma bort, känna av lite andra vyer och leva lite mer spartanskt än i vanliga fall. Det är en tjusning med det. Man bär med sig det man behöver.

De gick lite längre dagssträckor, men i lättvandrad terräng. Övernattning på STF:s fjällstationer gjorde packningen lättare än om de hade haft med sig tältutrustning.

Sommaren innebar även premiär för 9-åringen att gå dagsturer i fjällen. Anna berättar att det var speciellt för sonen att få uppleva fjällen sommartid efter att tidigare ha varit där på vintern.

– Han var jättefascinerad av hela landskapet. Det var väldigt kul att se hans reaktion över fjällvärlden på sommaren, det är ju annorlunda.

Som mamma är hon glad att kunna ge barnen tillgång till naturen, både i närområdet och lite längre bort. Det gör även att de får se vilka olika naturtyper det finns i Sverige.

– Det känns härligt att kunna ha möjlighet att ge dem det.

Man är där och då, det är inte en massa måsten. 

Anna Heimersson, STF

Familjen bor nära ett naturreservat och det vanligaste är att de gör en dagstur där. Det händer också att hon får tid att gå på egen hand. Tiden ute ger en paus från vardagen som ofta kan vara stressig, berättar hon.

– Det ger en ro i kroppen att få komma ut. Man är där och då, det är inte en massa måsten. Man kommer bort från vardagen, får leva lite mer spartanskt och man gör sin mat i stormkök eller över öppen eld.

Både vandring tillsammans med andra – med familjen eller på en anordnad vandring – och ensam har sin tjusning.

– Man kan få bra diskussioner. Man går, och har inte så mycket annat att tänka på och kan prata. Går man själv kan man tänka på sådant som man kanske inte hinner tänka på annars, eftersom det är så mycket annat som pockar på uppmärksamhet.

Sedan kan förstås storslagna omgivningar ta all uppmärksamhet, liksom mer svårvandrad miljö där man behöver fokusera på hur man går.

Längs Signaturled Bergslagen i Närke ligger sjön Björktjärn. Foto: Svenska Turistföreningen

Vill man ”bara lunka på och gå i sina egna tankar” tycker hon att en vältrampad skogsstig är det bästa. Då kan hon få den meditativa känslan som många upplever under vandring.

Hon sätter stort värde på vandringarna tillsammans med sonen.

– Det är fantastisk kvalitetstid att få gå och prata med honom, att bara vara där och då, och kanske utan mottagning på telefonen. Det är kvalitetstid att kunna vara med folk man tycker om.

Under Vandringens dag ordnar många av STF:s lokalavdelningar vandringar. Tidigare år har Anna då varit med och vandrat i grupp. Hon ser det som en möjlighet att träffa människor som man kanske inte hade börjat prata med annars.

– Man går bredvid någon och börjar prata, och det kan vara en jättespännande person som man aldrig hade stött på om man inte hade varit med på den vandringen.

Ett år blev det just ett sådant möte, och när hon året därpå deltog i samma lokalavdelnings vandring på Vandringens dag träffade hon den personen igen.

– Då hade vi inte setts på ett år.

Vandring på Signaturled Bohuskusten bjuder på fiskesamhällen, granitklippor och bokskogar. Bilden är tagen vid Ramsviklandet. Foto: Tina Stafren/Svenska Turistföreningen

Hon berättar att många är återkommande besökare på aktiviteter som lokalavdelningarna anordnar. Framför allt är det gemenskapen som betyder mycket för många. Det har STF sett i medlemsundersökningar.

– Det är den största drivkraften hos många, men det är också att upptäcka något nytt, att få upptäcka nya områden i sitt närområde.

De anordnade aktiviteterna kan också innebära att man får hjälp att ta sig till platser som man kanske inte på ett enkelt sätt hade kunnat ta sig till själv.

De som deltar är i blandade åldrar, men de flesta är äldre, berättar Anna. Samtidigt finns det avdelningar som riktar sig särskilt till familjer. Vandringsturer som lokalavdelningarna anordnar varierar i längd från tre timmar till längre dagsturer. Då och då ordnas flerdagsresor.

Hon säger att fikat är en viktig del som får ta sin tid, och ofta finns det en guide med som kan berätta mer kring djurlivet, naturen eller de platser man besöker.

För dem som är ovana men nyfikna på vandring ger Anna några tips. Viktigast är att börja på rätt nivå.

– Att inte, som många gör, bestämma sig för att bestiga Kebnekaise. Det är faktiskt vanligare än man tror.

Nybörjartipset är att börja i närområdet.

– Gå på en stig du känner igen. En vandring kan vara en dagstur med matsäck i elljusspåret.

För henne handlar vandring mer om avslappning än om prestation.

– Man kanske njuter lite mer.

Sköna skor, regnkläder och fika är viktigt. Hon tipsar också om att kontakta en lokalavdelning eller en annan förening och följa med en grupp ut, särskilt om man är osäker. Sedan kanske man vill ta ett steg till och prova att sova utomhus. Förutom att lokalavdelningarna kan hjälpa till på olika vis finns det mycket information och tips på STF:s webbplats.

Anna Heimerssons bästa råd för att komma i gång är att ta det lugnt.

– Börja enkelt och gå inte för långt. Sedan kan man utveckla det vidare.

Den 10 september anordnar Svenska Turistföreningen Vandringens dag för fjärde gången. Syftet är att uppmuntra människor att upptäcka sitt närområde eller någon annan plats. Olika vandringar anordnas i hela landet.

På STF:s webbplats finns en mängd tips på vandringar som anordnas, både av föreningens lokalavdelningar och av andra föreningar, som till exempel Friluftsfrämjandet.

”Vi vill skapa känslan att hela Sverige är ute och vandrar.”

Man bjuder in både medlemmar och icke medlemmar till aktiviteterna för vandring tillsammans eller på egen hand. Många aktiviteter är gratis.

För att vandra behöver man inte ta sig långt, det räcker att öppna dörren och gå ut, skriver STF. Man vill uppmuntra till att unna sig en skön stund utomhus, oavsett om det är i skogen, på fjället, i staden eller vid havet.

Aktiviteterna varierar från vandring bland höstfärgerna i Arjeplogs fjälltrakter och vandring längs Väddö kanal i Roslagen till familjevandring i ravinmiljöer i Borlänge eller Birgittavandring i Upplands Väsby – en pilgrimsvandring på nio kilometer.

Det finns både längre och kortare vandringssträckor. STF:s budskap är dock enkelt: ”Det viktiga med dagen är att du vandrar.”

Signaturled Öland går till fyren Långe Jan. Foto: Anette Andersson/Svenska Turistföreningen

Kontakta journalisten: [email protected]

Signaturleder

14 av Sveriges vackraste och mest spektakulära vandringsleder har valts ut till signaturleder. Dessa är utvalda sträckor av befintliga leder. Signaturlederna är karaktäristiska för sin landsdel och kan vandras på tre till sju dagsetapper. I slutet på varje etapp finns inomhusboende eller anvisad tältplats. Det finns möjlighet att komma till både start och målgång med kollektivtrafik.

Stockholms signaturled är den nyaste och invigs den 10 september. Syftet är att visa det bästa av Stockholm.

I fjällen finns tre leder: Kungsledensträckorna Abisko–Nikkaluokta och Hemavan–Ammarnäs, och Signaturled treparksmötet där nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts.

Från norr till söder finns signaturlederna Höga Kusten, Siljan, Bergslagen, Omberg och Kinnekulle. På Öland finns en signaturled på Mörbylångaleden.

Västkusten har lederna Signaturled Bohuskusten och Signaturled Göteborg.

Skåne har två leder: En på Österlen och Signaturled Skåne – ås till ås.

Signaturlederna finns väl beskrivna på STF:s webbplats.

Källa: Svenska Turistföreningen

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Ett av stoppen på Anna Heimerssons och hennes sons fjällvandring var STF Fältjägaren fjällstuga, 12 km från Helagsfjället i Härjedalen. Foto: Privat
Ett av stoppen på Anna Heimerssons och hennes sons fjällvandring var STF Fältjägaren fjällstuga, 12 km från Helagsfjället i Härjedalen. Foto: Privat
Inrikes

”Det ger en ro i kroppen att få komma ut”

Eva Sagerfors

Den 10 september är det Vandringens dag. För Anna Heimersson är vandring kvalitetstid, både med dem hon går med och för den ro det ger att komma bort från vardagen. Vandring handlar för henne snarare om avslappning än om prestation. Här ger hon också tips till ovana som vill ta sig ut.

Anna Heimersson arbetar med att stötta STF:s lokalavdelningar och ansvarar för föreningens satsningar på vandring. För henne blir det, med två barn på 9 och 12 år, mest vandringar tillsammans med barnen och utifrån vad som passar dem. Oftast blir det dagsturer, men ibland helgutflykter.

– Vi vandrar en kort sträcka, kanske 5–6 kilometer, och sedan sover vi i ett vindskydd på natten och går tillbaka dagen efter.

Hon säger att många kanske förknippar vandring med stora ryggsäckar och milslånga turer. Men några måsten kring vandring finns inte och därför är det lätt att anpassa turerna för barnen, menar hon.

– Det behöver inte vara så avancerat med barnen, det tycker jag är skönt. Man behöver inte gå flera mil när man vandrar. Huvudsaken är att man kommer ut och tar sig bort en bit.

I somras provade hon och äldsta barnet att gå lite längre och gjorde då en flerdagars fjällvandring i Härjedalen, i trakterna kring Helags. Det fungerade bra.

– Han tycker om det och tycker att det är jättehärligt, säger hon och fortsätter:

– Man får komma bort, känna av lite andra vyer och leva lite mer spartanskt än i vanliga fall. Det är en tjusning med det. Man bär med sig det man behöver.

De gick lite längre dagssträckor, men i lättvandrad terräng. Övernattning på STF:s fjällstationer gjorde packningen lättare än om de hade haft med sig tältutrustning.

Sommaren innebar även premiär för 9-åringen att gå dagsturer i fjällen. Anna berättar att det var speciellt för sonen att få uppleva fjällen sommartid efter att tidigare ha varit där på vintern.

– Han var jättefascinerad av hela landskapet. Det var väldigt kul att se hans reaktion över fjällvärlden på sommaren, det är ju annorlunda.

Som mamma är hon glad att kunna ge barnen tillgång till naturen, både i närområdet och lite längre bort. Det gör även att de får se vilka olika naturtyper det finns i Sverige.

– Det känns härligt att kunna ha möjlighet att ge dem det.

Man är där och då, det är inte en massa måsten. 

Anna Heimersson, STF

Familjen bor nära ett naturreservat och det vanligaste är att de gör en dagstur där. Det händer också att hon får tid att gå på egen hand. Tiden ute ger en paus från vardagen som ofta kan vara stressig, berättar hon.

– Det ger en ro i kroppen att få komma ut. Man är där och då, det är inte en massa måsten. Man kommer bort från vardagen, får leva lite mer spartanskt och man gör sin mat i stormkök eller över öppen eld.

Både vandring tillsammans med andra – med familjen eller på en anordnad vandring – och ensam har sin tjusning.

– Man kan få bra diskussioner. Man går, och har inte så mycket annat att tänka på och kan prata. Går man själv kan man tänka på sådant som man kanske inte hinner tänka på annars, eftersom det är så mycket annat som pockar på uppmärksamhet.

Sedan kan förstås storslagna omgivningar ta all uppmärksamhet, liksom mer svårvandrad miljö där man behöver fokusera på hur man går.

Längs Signaturled Bergslagen i Närke ligger sjön Björktjärn. Foto: Svenska Turistföreningen

Vill man ”bara lunka på och gå i sina egna tankar” tycker hon att en vältrampad skogsstig är det bästa. Då kan hon få den meditativa känslan som många upplever under vandring.

Hon sätter stort värde på vandringarna tillsammans med sonen.

– Det är fantastisk kvalitetstid att få gå och prata med honom, att bara vara där och då, och kanske utan mottagning på telefonen. Det är kvalitetstid att kunna vara med folk man tycker om.

Under Vandringens dag ordnar många av STF:s lokalavdelningar vandringar. Tidigare år har Anna då varit med och vandrat i grupp. Hon ser det som en möjlighet att träffa människor som man kanske inte hade börjat prata med annars.

– Man går bredvid någon och börjar prata, och det kan vara en jättespännande person som man aldrig hade stött på om man inte hade varit med på den vandringen.

Ett år blev det just ett sådant möte, och när hon året därpå deltog i samma lokalavdelnings vandring på Vandringens dag träffade hon den personen igen.

– Då hade vi inte setts på ett år.

Vandring på Signaturled Bohuskusten bjuder på fiskesamhällen, granitklippor och bokskogar. Bilden är tagen vid Ramsviklandet. Foto: Tina Stafren/Svenska Turistföreningen

Hon berättar att många är återkommande besökare på aktiviteter som lokalavdelningarna anordnar. Framför allt är det gemenskapen som betyder mycket för många. Det har STF sett i medlemsundersökningar.

– Det är den största drivkraften hos många, men det är också att upptäcka något nytt, att få upptäcka nya områden i sitt närområde.

De anordnade aktiviteterna kan också innebära att man får hjälp att ta sig till platser som man kanske inte på ett enkelt sätt hade kunnat ta sig till själv.

De som deltar är i blandade åldrar, men de flesta är äldre, berättar Anna. Samtidigt finns det avdelningar som riktar sig särskilt till familjer. Vandringsturer som lokalavdelningarna anordnar varierar i längd från tre timmar till längre dagsturer. Då och då ordnas flerdagsresor.

Hon säger att fikat är en viktig del som får ta sin tid, och ofta finns det en guide med som kan berätta mer kring djurlivet, naturen eller de platser man besöker.

För dem som är ovana men nyfikna på vandring ger Anna några tips. Viktigast är att börja på rätt nivå.

– Att inte, som många gör, bestämma sig för att bestiga Kebnekaise. Det är faktiskt vanligare än man tror.

Nybörjartipset är att börja i närområdet.

– Gå på en stig du känner igen. En vandring kan vara en dagstur med matsäck i elljusspåret.

För henne handlar vandring mer om avslappning än om prestation.

– Man kanske njuter lite mer.

Sköna skor, regnkläder och fika är viktigt. Hon tipsar också om att kontakta en lokalavdelning eller en annan förening och följa med en grupp ut, särskilt om man är osäker. Sedan kanske man vill ta ett steg till och prova att sova utomhus. Förutom att lokalavdelningarna kan hjälpa till på olika vis finns det mycket information och tips på STF:s webbplats.

Anna Heimerssons bästa råd för att komma i gång är att ta det lugnt.

– Börja enkelt och gå inte för långt. Sedan kan man utveckla det vidare.

Den 10 september anordnar Svenska Turistföreningen Vandringens dag för fjärde gången. Syftet är att uppmuntra människor att upptäcka sitt närområde eller någon annan plats. Olika vandringar anordnas i hela landet.

På STF:s webbplats finns en mängd tips på vandringar som anordnas, både av föreningens lokalavdelningar och av andra föreningar, som till exempel Friluftsfrämjandet.

”Vi vill skapa känslan att hela Sverige är ute och vandrar.”

Man bjuder in både medlemmar och icke medlemmar till aktiviteterna för vandring tillsammans eller på egen hand. Många aktiviteter är gratis.

För att vandra behöver man inte ta sig långt, det räcker att öppna dörren och gå ut, skriver STF. Man vill uppmuntra till att unna sig en skön stund utomhus, oavsett om det är i skogen, på fjället, i staden eller vid havet.

Aktiviteterna varierar från vandring bland höstfärgerna i Arjeplogs fjälltrakter och vandring längs Väddö kanal i Roslagen till familjevandring i ravinmiljöer i Borlänge eller Birgittavandring i Upplands Väsby – en pilgrimsvandring på nio kilometer.

Det finns både längre och kortare vandringssträckor. STF:s budskap är dock enkelt: ”Det viktiga med dagen är att du vandrar.”

Signaturled Öland går till fyren Långe Jan. Foto: Anette Andersson/Svenska Turistföreningen

Kontakta journalisten: [email protected]

Signaturleder

14 av Sveriges vackraste och mest spektakulära vandringsleder har valts ut till signaturleder. Dessa är utvalda sträckor av befintliga leder. Signaturlederna är karaktäristiska för sin landsdel och kan vandras på tre till sju dagsetapper. I slutet på varje etapp finns inomhusboende eller anvisad tältplats. Det finns möjlighet att komma till både start och målgång med kollektivtrafik.

Stockholms signaturled är den nyaste och invigs den 10 september. Syftet är att visa det bästa av Stockholm.

I fjällen finns tre leder: Kungsledensträckorna Abisko–Nikkaluokta och Hemavan–Ammarnäs, och Signaturled treparksmötet där nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts.

Från norr till söder finns signaturlederna Höga Kusten, Siljan, Bergslagen, Omberg och Kinnekulle. På Öland finns en signaturled på Mörbylångaleden.

Västkusten har lederna Signaturled Bohuskusten och Signaturled Göteborg.

Skåne har två leder: En på Österlen och Signaturled Skåne – ås till ås.

Signaturlederna finns väl beskrivna på STF:s webbplats.

Källa: Svenska Turistföreningen

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024