Den kvinna du ser först kan avslöja din ålder
Wikimedia Commons/W.E Hill


Många känner nog igen den här gamla bilden från slutet av 1800-talet. Det beror på att ”Min fru och min svärmor” är en välkänd optisk illusion som blivit vida spridd de senaste hundra åren. Det sägs också att bilden kan avslöja hur gammal du är.

Teckningen sågs först på ett tyskt vykort från 1888. Sedan omtolkades den av en amerikansk karikatyrtecknare vid namn William Ely Hill, och publicerades i humortidningen Puck den 6 november 1915. Hill kompletterade bilden med texten: ”De finns båda i bilden. Hitta dem.”

William Ely Hills omarbetade version som publicerades i Puck den 6 november 1915. Wikimedia Commons/W.E Hill

Hitta vilka? Tja, det beror troligen på din ålder vilken du urskiljer först.

Originalbilden på det tyska kortet från 1888. Wikimedia Commons

En australiensisk studie som gjordes av två psykologiprofessorer vid Flinders universitet visar att det ansikte man först ser beror på ålder. Studien kom fram till att unga var mer benägna att se den unga kvinnan först medan de äldre såg den gamla kvinnan först. Huruvida det stämmer överlåter vi till läsaren att bedöma.

När man väl har urskiljt dem båda är det ganska lätt att skifta mellan de båda motiven. Och kanske är det inte samma bild som framträder först i originalbilden som den omarbetade bilden.