Den berömde hårstylisten sprider sin hårmagi – ”Detta ger mig inspiration”


Möt kändisfrisören vars namn lyser bland Hollywood- och Bollywoodstjärnor; namn som Anushka Sharma, Deepika Padukone , Jessica Alba och Robert Downey Jr. och även andra. Denne äventyrlige hårstylist har gjort håret till sin målarduk, sprayer och fönar till sina magiska penslar och ett lugnt hjärta till sin gränslösa energikälla.

Gabriel Georgiou (t.h.) stylar håret på Bollywoods superstjärna Kareena Kapoor. Foto: Twitter

Den australienfödde Gabriel Georgiou, som är av grekiskt ursprung, har gjort sig ett namn i glitter- och glamourvärlden. Georgiou har fått utmärkelsen "Bäste hårstylist" av Vogue India, gjort stjärnor vackra för den berömda röda mattan och skapat fantastiska frisyrer i den legendariska indiska filmen Bajirao Mastani. Georgiou har gjort det mesta. Den senaste fjädern i hatten är den frisyr som Bollywoodbruden Anushka Sharma bar på sitt bröllop. I en exklusiv intervju med NTD delade han med sig av några av de fantastiska stunderna i den stjärnspäckade karriär han hitintills gjort.

Gabriel Georgiou skapade en underbar frisyr åt den senaste bruden i Bollywood, Anushka Sharma, när hon gifte sig. Foto: Privat

Foto: Privat

Georgiou tillbringade det mesta av sin barndom i Australien och Grekland. Som ung drömde han alltid om att bli skådespelare men stoppades av sina föräldrar.

– Jag älskar konsten, egentligen de flesta konstformer, och eftersom mina föräldrar tillät mig följa i min brors fotspår så var tanken på att skapa frisyrer för tidskrifter, musikvideor och modeshower det som lockade, sade han.

Foto: Privat

Georgiou tog examen från Toni & Guy Academy of Hair i London. Han studerade också makeup, kostym, peruker och hår på Flagstaff College i TAFE, Melbourne. Sedan flyttade han från Australien till Aten, från London till Los Angeles, innan han 2008 bosatte sig i den glamorösa indiska staden Mumbai.

Gabriel Georgiou (i mitten) får utmärkelsen "Bäste hårstylist 2014" av Vogue India. Foto: Privat

– Jag blev inbjuden till att komma till Indien av Anima Creative Management, som representerar reklam och modeller. Indien är en uppåtgående marknad med så mycket att erbjuda och har en stor mode- och filmindustri som verkade lockande för mig. Det fanns inte några stylister alls från utlandet vid den tiden som var baserade i Indien, så de ville prova det och eftersom jag alltid var pigg på ett äventyr så bestämde jag mig för att åka, sade han.

Hårstylingindustrin i Indien kom som en överraskning för Georgiou.

– Jag kände att jag tog ett steg tillbaka i tiden vad gäller frisyrerna och det estetiska; de verkade ha blivit kvar på 80-talet. Allt såg likadant ut och det var inte stora skillnader i utseende och stil, sade Georgiou.

Foto: Privat

– Texturerat hår sågs aldrig i tidskrifter eller på kändisar till exempel. De yngre skådespelarna ville vara mer experimentella och ville se ut som Hollywood-stjärnorna. Det har varit fantastiskt att vara en del av detta skifte och det har skett en stor förändring om man jämför med från ungefär fem år tillbaka, sade han.

Allt eftersom åren gick så ledde en sak till den andra. Georgiou började med att styla kändisar inför fotograferingar för tidskrifter, vilket sedan ledde till reklamjobb och som i sin tur ledde till filmbranschen. Han skapade sitt konstnärliga uttryck på varje Bollywood-skönhet han arbetade med. Georgious ikoniska arbete som kombinerar textur och struktur har gjort honom till en av de mest eftertraktade hårstylisterna.

Foto: Privat

Foto: Privat

Så, vad är då hemligheten bakom denna positivitet och optimism? När Georgiou tillfrågades om vad som håller honom grundad trots all framgång, sade han att det beror på hans dagliga meditations- och qigongövningar; hans utövande av Falun Dafa (även kallad Falun Gong) .

Georgiou introducerades till metoden år 2002, av en makeupartist i Australien.

– Jag arbetade på en tv-reklamkanal och vi började chatta om livet och om andlighet, var vi befann oss i livet och så vidare, och hon berättade för mig att hon utövade Falun Gong och gav mig ett flygblad. Jag läste flygbladet och kände en samstämmighet med metoden. Jag kunde relatera till att det är en metod för både sinne och kropp, att den bygger på de allmänna principerna om sanning, godhet och tålamod och att det är gratis, sade han.

Gabriel Georgiou utövar Falun Dafas femte övning. Foto: Lisa Nappi

– Godhet och kunskap ges från hjärtat, du betalar inte för det, och det hade jag alltid vetat djupt inom mig. Jag har alltid trott på ordspråket: "När eleven är klar så kommer läraren att dyka upp".

– Allt kommer till oss av en anledning och jag kände att jag var tvungen att prova, lade han till.

– Jag märker att jag hela tiden förbättras som person. Jag har inte bara blivit extremt frisk, utan har också mycket energi och känner mig positiv. Jag har också lättare för att hantera svåra situationer numera.

Vid Bandra, Mumbai, där man utövar Falun Dafas andra övning. Foto: Privat

Falun Dafa introducerades i Kina år 1992 och blev oerhört populärt på grund av de hälsofördelar metoden förde med sig. Bara i Kina gjorde fler än 70-100 miljoner människor de fridsamma, meditativa qigongövningarna. Men den 20 juli 1999 inledde den tidigare ledaren för den kinesiska kommunistregimen, Jiang Zemin, en rikstäckande förföljelsekampanj mot Falun Dafas fredliga qigongmetod.

När Georgiou först hörde talas om den pågående förföljelsen i Kina blev han chockad.

– Jag kunde inte förstå hur en regering kunde förfölja något så vackert och gynnsamt för samhället och något som är förankrat i traditionell kultur. Men när jag förstod kommunismens ateistiska och materialistiska natur, och att allt som inte överensstämmer med den kommunistiska ideologin ses som ett hot, så förstod jag varför.

– Jag började sprida kunskapen om denna förföljelse på många sätt; såsom parader och fredliga demonstrationer, olika typer av aktiviteter och events som Global Torch Relay i Aten, där jag 2007 var konferencier. Jag var också konferencier i många städer i Australien, lade han till.

Foto: Privat

Som konstnär avslöjar Georgiou att han arbetar på ett personligt bokprojekt och en utställning som inspirerats av gammal, traditionell kinesisk kultur.

– Det är ett ideellt projekt som syftar till att öka medvetenheten om grymheterna och brottet mot mänskligheten och förföljelsen av Falun Gong i Kina. Projektet visar också det vackra med qigongmetoden och innefattar inspirerande bilder.

När Georgiou blev tillfrågad om vilken som är den mest utmanande delen av frisörbranschen sade han:

– Det är inte att drunkna i ytligheten medan du befinner dig i illusionens glamourbubbla. Att fortsätta vara sann mot dig själv och inte bli förledd av branschen.

Foto: Adhiraj Chakrabarti

Gabriel Georgiou tror starkt på att "det finns så mycket skönhet i livet, och man får aldrig glömma det". Hans positiva inställning till livet är inte bara som en frisk vindpust i tillvaron, det arbete han lägger ner på varje hårslinga återspeglar dessutom den harmoni han bär inom sig.

  

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen

 

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.