Demonstrationer i Algeriet mot Bouteflika
Demonstranter i Algeriets huvudstad Alger på fredagen. Foto: Sidali Djarboub/AP/TT


Tiotusentals människor har återigen tagit till gatorna i Algeriets huvudstad Alger med krav om att landets åldrige president Abdelaziz Bouteflika ska avgå.

Demonstranter har fyllt gatorna i landets städer sedan den sjuklige 82-årige Bouteflika i slutet av februari tillkännagav att han ställer upp för en femte mandatperiod. I måndags kom beskedet att han drar tillbaka sin kandidatur men också om att presidentvalet som var planerat till den 18 april skjuts fram på obestämd tid – vilket väckte nytt ursinne i det nordafrikanska landet.

Mängder av poliser var på plats men höll sig i bakgrunden när människomassorna – män, kvinnor och barn – på fredagen krävde att presidenten lämnar sin post.

"Du låtsas förstå oss, vi kommer att låtsas lyssna på dig", stod det på en av banderollerna.

Ett av dragen från Bouteflika var också att ersätta den impopuläre premiärministern Ahmed Ouyahia med den tidigare inrikesministern Noureddine Bedoui, som har försvarat uppskjutandet av valet.

Frankrikes president Emmanuel Macron har välkomnat att Bouteflika inte kandiderar men har också manat till en "förnuftig" politisk övergångsprocess.

Många demonstranter kritiserar vad de ser som politisk inblandning av den forna kolonialmakten.

"Frankrike, 132 år är tillräckligt", stod det på en banderoll.

(TT-AFP)

Fakta

Algeriet

(TT)

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet var en fransk koloni från 1830 och blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde runt 200 000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet 1999 med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND absolut majoritet i parlamentet.

Efter omfattande protester i början av 2019 aviserade den sjuklige Bouteflika att han ändrat sig och inte ställer upp för en femte mandatperiod.

Källa: AFP