Även om många inte är kanske inte tänkt på det, så fungerar faktiskt mat som medicin. Så ett av de bästa sätten att läka kroppen är genom en näringsrik kost. Och eftersom levern har ett mycket viktigt ansvar för att processa det man äter, så är det fullkomligt logiskt att äta mat som stödjer leverhälsan.
Att ta hand om sin lever är särskilt viktigt när man har obalanser i mag-tarmsystemet. Levern måste filtrera, processa och bryta ner skadliga ämnen i maten som vi äter, såväl som gifter som skapas i tarmen genom jäst- eller bakterieöverväxt. Alkohol, droger och miljöföroreningar påverkar också levern och gör den ineffektiv och slö.
Som tur är finns det mycket mat som kan skydda levern och hjälpa den att fungera på bästa sätt genom att stimulera produktionen av glukos och galla. Mat som är rik på antioxidanter skyddar också levern från att skadas av fria radikaler, samtidigt som andra växtbaserade livsmedel kan hjälpa till att rena levern genom att öka dess förmåga att rensa ut gifter från kroppen.