Därför hotar Wuhan-viruset kinesiska kommunistpartiets dröm om världsdominans
Folkets befrielsearmé deltar i en militärparad på Himmelska fridens torg i Peking, den 1 oktober 2019. Foto: Greg Baker/AFP vi Getty Images


Om den fria världen agerar har den möjlighet att förpassa ännu en kommunistdiktatur till Karl Marx sophög och undvika krig med en totalitär supermakt.

Det kinesiska kommunistpartiet (KKP) vet att covid-19/Wuhan-viruspandemin har exponerat dess krig för att erövra världen, så det arbetar nu frenetiskt med att få kontroll över psykiska och politiska skadeverkningar.

Varför? Denna exponeringen av Pekings strategiska mål sker åtminstone tio år för tidigt. Om KKP och kejsare/president/diktator Xi Jinping bara hade fått ett årtionde till med BNP-tillväxt; med militär modernisering; med stöld av intellektuell egendom; med handelsriggning; med att muta veka politiker i EU och USA liksom akademiker vid USA:s toppuniversitet; med att stryka USA:s elitmedier medhårs; med narrativ krigföring anpassad för att undergräva demokrati och yttrandefrihet – då hade Kina med 10-15 års obegränsad krigföring, kunnat binda USA till såväl händer som fötter, och ha den militära makten i Asien och västra Stilla Havet.

Om KKP skulle uppnå strategisk överlägsenhet inom diplomati, information, militär och ekonomi i Asien, så kunde den ekonomiska, mediala, politiska, akademiska och kulturella frontlinje som kamouflerar den expansionen kunna släppas.

Oturligt nog äventyrar Wuhan-pandemin KKP:s plan för att dominera jorden. Ja, kalla det för Wuhan-pandemin. Ben Rhodes vid Obama-administrationen stämplar öknamnet som rasistiskt. Rhodes har ett tungt politiskt bagage.

Ebolaviruset? Ebola är en flod i Kongo. Old Lyme (från Lyme disease eller borrelia) ligger i Connecticut, USA. Rhodes sprider KKP:s version. Det är inte smutskastning, det är ett faktum. Sjukdomen som plågar oss kommer från staden Wuhan i Fastlandskina. Det är ett ursprung, inte en etnisk skymf.

Rhodes ger oss ett pedagogiskt exempel på hur KKP:s bild, utformad för att så tvivel och split, används i en plan för krigföring. Covid-19 är ett lugnande, antiseptiskt och distanserat namn – ett krigföringskamouflage, eller en distraktion för att köpa tid och undvika konsekvenser. Wuhan identifierar förövaren. KKP vet att känslorna mot den kinesiska kommunismen inte har varit så här starka sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989.

KKP möter motstånd i Kina, för det kinesiska folket vet vem som beordrade massakern.

Det exponerar ännu en svaghet: KKP möter motstånd i Kina, för det kinesiska folket vet vem som beordrade massakern.

Daily Telegraph i Australien har publicerat en artikel baserad på en 15 sidors analys som dokumenterar KKP:s lögner om Wuhan-viruset. Min summering: Kinas regering mörkade viruset genom ”att tysta” eller ”läkare som försvann … att förstöra bevis … och att vägra att ge prover till internationella forskare” för att utveckla vaccin. Den enda slutsatsen: KKP utsatte medvetet andra länder för fara.

Telegraphs rapport stödjer USA:s utrikesminister Mike Pompeos intervju med ABC News där han sade att ”starka bevis” finns för att pandemin startade i ett biologilabb i Wuhan. Han tillade ”Kina har en historia av att smitta världen, och de har en historia av att driva laboratorier med undermålig standard”.

Pompeo kallade inte viruset för ett biovapen, alltså ett virus konstruerat av människan. Troligtvis var det labbpersonalens inkompetens som spred smittämnet.

Den här anklagelsen undergräver i sig KKP:s bild av att dess system är överlägset alla andra i världen.

KKP:s kalkylering: Alla andra länder måste lida de medicinska och ekonomiska konsekvenserna så att Kinas plan för att nå världsdominans inte lider ett allvarligt bakslag.

KKP:s ledare ljög om viruset, förnekade utbrottet och när det misslyckades, lät de det smitta världen. KKP:s kalkylering: Alla andra länder måste lida av de medicinska och ekonomiska konsekvenserna så att Kinas plan för att nå världsdominans inte drabbas av ett allvarligt bakslag.

Världen måste se till att KKP får betala. De nuvarande handelsfördelarna, liksom den stöld av intellektuell egendom som Kina har sysslat med sedan 1978 och definitivt sedan de gick med i Världshandelsorganisationen i december 2001, måste avbrytas.

Kinesiska bolag i Fastlandskina tjänar i grund och botten KKP:s intressen. De fungerar som källor för underrättelser och utgör ekonomiska tillgångar både inom landet och internationellt. Peking ändrade Kinas ekonomiska struktur för att stämma med WTO:s krav. Wuhan-viruskrisen gör det dock tydligt att KKP inte har förändrats.

Så bestraffa Peking. Gör det för världsfred cirka 2035.

Austin By är (pensionerad) överste i amerikanska armé-reserven, författare, kolumnist, och lärare i stategi och stategisk teori vid University of Texas. Hans senaste bok är ”Cocktails from Hell: Five Wars Shaping the 21st Century”.

Åsikter i artikeln speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.