Ny dokumentär: Pandemins koppling till Wall Street


Dokumentären "The Pandemic's Wall Street Connection" beskriver kopplingen mellan utbrottet av KKP-viruset (efter Kinas kommunistparti, KKP) och Wall Street. Den länkar samman historia med samtid och visar hur Kinas ekonomiska styrka har vuxit med hjälp av finansiering från USA.

New Yorks finansdistrikt Wall Street ses som världens finansiella centrum. Enligt granskningen har den kinesiska regimens ekonomiska styrka expanderat under de senaste årtiondena tack vare finansiering från USA, med Wall Street i spetsen.

Nyheter från bland andra Epoch Media Group har tydligt visat att KKP:s mörkläggning i början av epidemin skyndade på spridningen av viruset, som nu har påverkat över 187 länder eller regioner. Utbrottet belyser faran med den kinesiska regimens tilltagande makt och påverkan.

Dokumentärfilmen, producerad av den oberoende tv-kanalen NTD som ingår i Epoch Media Group, premiärvisades den 10 maj på The Epoch Times och NTD News webbsidor och YouTube-kanaler.

Tidiga affärer med Kina

Trots att viruset började spridas i New York tidigt i mars, stängde Wall Street inte ner. En bit in i april arbetade fortfarande en del av JP Morgan Chase börshandlare trots pandemin och ett utbrott på deras kontor.

Just JP Morgan Chase är en ”gammal vän” till det kinesiska kommunistpartiet. Det var den första amerikanska banken som var agent för Bank of China i USA. Det här skedde 1973, sex år innan de två länderna etablerade formella diplomatiska relationer. 

Bankgigantens anställningsprogram ”Sons and daughters” 2006 gick ut på att anställa barn till inflytelserika kinesiska tjänstemän för att hjälpa banken att vinna miljardkontrakt med Kina. JP Morgan medgav senare att att programmet bröt mot amerikanska korruptionslagar och har betalat över 200 miljoner dollar för att undvika vidare utredningar.

Samtidigt som västerländska värderingar har haft liten påverkan på KKP så har många västlänningar lärt sig KKP:s värden och dåliga beteende.

Kina-analytikern Heng He konstaterar i filmen att samtidigt som västerländska värderingar har haft liten påverkan på KKP så har många västlänningar tagit till sig KKP:s värden och dåliga beteende.

Jamie Dimon, VD för JP Morgan Chase, var starkt emot ökade tullavgifter på kinesiska produkter när USA föreslog åtgärder 2018 i handelskriget mot Kina. Syftet med åtgärderna var att sätta stopp för Kinas sätt att föra handel, vilket undergräver den globala handeln.

Samtidigt har eliten på Wall street regelbundet lobbat för Peking i Washington.

Band mellan handel och mänskliga rättigheter

USA:s kongress har gång på gång debatterat om man skulle ställa krav på Kina gällande mänskliga rättigheter, och belöna framsteg med privilegier. Men under 90-talet fick Kina privilegierna trots att att människorättssituationen inte förbättrades.

Enligt William Stanton, tidigare amerikansk diplomat, tänkte man att man kunde hjälpa Kina genom att stötta dem.

– Om Kina var rikare så skulle det gå i riktning mot en demokrati, säger Stanton.

Med hjälp av Robert Rubin, som kommer från Wall Street, stöttade Bill Clintons administration KKP:s medlemskap i världshandelsorganisationen, WTO.

En av följderna av att en mängd stora västerländska företag flyttade sin produktion för att dra nytta av den billiga arbetskraften i Kina blev minskade arbetstillfällen i USA och andra länder. Under åren 2001-2008 förlorade USA på det viset 3,7 miljoner arbeten.

Foto ur dokumentärfilmen.

Västländer var generösa med att dela kunskaper med Kina, som har utnyttjat det för att försvaga västvärlden, menar Casey Fleming, VD för Washington-baserade säkerhetsrådgivningsbyrån Blackops partners.

Sedan Kina fick medlemskap i WTO har man ökat sin export med ungefär sju gånger och sin BNP med över fyra gånger. Detta har hjälpt KKP att få ekonomisk makt till att utöka sitt globala politiska inflytande.

KKP:s ekonomiska trojanska häst

Wall Street hjälpte det första kinesiska företaget, statligt ägda Brilliance Auto, att listas på New York-börsen 1992. Det var tre år efter den kinesiska massakern på Himmelska fridens torg.

Därefter kom allt fler kinesiska företag för att etablera sig i USA. I februari 2019 fanns över 150 företag registrerade på börsen. De största är Alibaba och två energiföretag som ägs av kommunistpartiet.

Fleming betonar att kinesiska företag kontrolleras direkt av partiet.

– Företag ägs inte av sina investerare och drivs av en företagsledning i Kina; KKP kontrollerar det absolut, säger han i filmen.

Finansiering av KKP

Ett av de listade företagen är Hikvision som förser koncentrationsläger i Kinas nordöstra provins Xinjiang med övervakningskameror.

Foto ur dokumentärfilmen.

Wall Streets stöd till Kinas regim har hjälpt den att sprida sin kommunism och sitt sätt att regera till omvärlden, och utsatt världen för fara, säger Frank Tian Xie, professor vid University of South Carolina Aiken.

Även det kinesiska företaget Tencent finns listat i New York. Företaget äger socialamedieplattformen WeChat, som länge har varit en hjälp för Kinas styrande att övervaka politiskt oliktänkande.

När viruset började spridas i Kina tystades flera kinesiska läkare som uttryckt sina observationer av virusets spridning på WeChat, av KKP.

40 år efter etablerandet av diplomatiska relationer med Kina kan vi se hur det har påverkat regimen.

– Kina har inte blivit mer demokratiskt, det har inte blivit mer fredsälskande, och det har inte blivit mer västerländskt. Det är djupt fientligt mot USA och mot västerländska värderingar, säger Curtis Ellis, policychef, America first policies.

– Människorna i KKP, Kinas regerande elit, är starkt nationalistiska och de drömmer om en värld där KKP:s totalitära makt är expanderad till en global skala.

Enligt uppskattningar i The Black Book of Communism har Kinas kommunistregim dödat 65 miljoner kineser genom sina olika politiska kampanjer. Antalet överstiger de båda världskrigen tillsammans.

"Ögonöppnare"

Kyle Bass, grundare av Hayman capital, säger i filmen att han tror att Wall Streets syn behöver förändras.

– Och jag tror att det håller på att ske nu.

Genom att se bakåt i historien ser vi att KKP:s sätt att styra aldrig har ändrats. Idag utgör dess makt ett stort hot mot våra liv, vår finansiella trygghet och nationella säkerhet. Fleming säger att den här situationen är en ögonöppnare för alla som inte känner till det kinesiska kommunistpartiets historia.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.