loadingRysslands Artemij Panarin avgör straffläggningen i VM-premiären mot Sverige. Foto: TT
Sport

Dålig effektivitet fällde Tre Kronor

Epoch Times

Elias Lindholm blev ende svenske målskytt i VM-premiären. Det räckte inte för att bryta den rysliga mästerskapsraden mot Ryssland.

– Vi gör bara ett mål, det är för dåligt för att vinna matcher, sade han efter strafförlusten, 1-2.

Ryssland har blivit en svensk mardrömsmotståndare i mästerskapsmatcher.

Efter förlusten i VM-premiären i Köln växte den långa rysliga sviten till 12 matcher och 13 år utan en svensk seger i VM/OS-möten. Rikard Grönborgs landslag vann i World Cup i höstas i Toronto, men den turneringen har inte mästerskapsstatus.

Inte sedan VM i Tjeckien 2004 har Tre Kronor lyckats fälla den stora, tuffa ryska hockeybjörnen.

Den här gången var det riktigt nära.

Men den dåliga effektiviteten gjorde att det inte höll hela vägen. En svensk 1-0-ledning kvitterades i den tredje perioden och sedan avgjorde

Chicagostjärnan Artemij Panarin i straffläggningen när han hittade en lucka mellan benskydden på Viktor Fasth.

Saker att jobba på

Symptomatiskt för ett lag där backsidan är glänsande men där det finns få riktigt vassa målskyttar bland forwards.

– I första perioden tycker jag vi spelar bra och gör det enkelt, chippar ned pucken och kommer bakom deras backar. Vi skapar lite lägen. Men vi måste in på kassen och sedan tycker jag vi håller i pucken när vi kan skjuta. Så det får vi jobba på, sade Carolinaforwarden Elias Lindholm.

Han var den ende som hittade rätt den här eftermiddagen i en bokstavligen kokande varm Lanxess Arena som var utsåld, 18 537 åskådare.

Han samarbetade med Carolinakompisen Victor Rask som vann pucken i en duell i rysk zon.

– "Rasken" gör ett bra jobb där, håller i och skickar upp pucken till mig. Jag kommer från byte och försöker bara skjuta och den går in. Det var skönt för vår kedja, det är därför vi är här, sade han om kedjan där Gabriel Landeskog, Colorado, också ingår.

Målet kom efter 14.40 av den första perioden. Både senare i första och i den andra vaskade Tre Kronor fram lägen för att göra ett 2-0-mål.

Tre straffmissar

I stället kvitterade Sergej Andronov i början av tredje perioden. Ryssarna dominerade stort i slutperioden och vann skotten med 14-3.

– Fasth gör en kanonmatch och håller oss kvar både i sudden och i tredje perioden, sade Lindholm.

Han själv, Oliver Ekman Larsson och William Nylander missade alla i straffläggningen.

– Jag bytte hörn, jag brukar skjuta i andra hörnet, men jag ville inte göra alltför många krusiduller för det var så dålig is, sade han.

Förlusten innebär att Ryssland nu har greppet om förstaplatsen i gruppen. Bara gruppsegraren är garanterad att få stanna i Köln resten av VM då också Tyskland - om hemmanationen når slutspel - ska spela där.

Sverige har fått byta spelort i kvartsfinal i två raka VM - och åkt ut båda gångerna.

(Köln, TT:s utsände)

Så fortsätter VM

VM delas mellan Tyskland och Frankrike med Köln som huvudort (där medaljmatcherna spelas) och Paris där den andra gruppen och två av kvartsfinalerna spelas.

Gruppindelning, grupp A (Köln): Ryssland, USA, Sverige, Slovakien, Tyskland, Lettland, Danmark, Italien.

Grupp B (Paris): Kanada, Finland, Tjeckien, Schweiz, Vitryssland, Norge, Frankrike, Slovenien.

Sveriges matcher:

Ryssland 1-2 e str, lördag: Tyskland (20.15), 8/5: USA (20.15), 11/5: Lettland (20.15), 12/5 Italien (16.15), 14/5: Danmark (20.15), 16/5: Slovakien (12.15).

Slutspelet, kvartsfinaler (Köln/Paris), 18/5 (16.15 och 20.15).

Semifinaler (Köln), 20/5 (15.15 och 19.15).

Medaljmatcher (Köln), 21/5: Bronsmatch (16.15), final (20.15).