Dags att "sätta hjärnan på diet"?
Att sätta hjärnan på diet ger energi och glädje


Samhället kräver mer av dig idag än för 20 år sedan. Mer att göra på jobbet, mer möten och inga vikarier när du är sjuk, vilket leder till berg av arbeten när du väl kommer till jobbet. Utmattningsväggen är närmare än någonsin. Men det finns saker du kan göra. Enligt företagscoachen, författare och föreläsaren Brian Tracy, ska du sätta hjärnan på diet.

Hur har morgonen varit?

Enligt Brian Tracy är det viktigt att försätta sig i ett harmoniskt tillstånd direkt på morgonen. Gå upp minst två timmar innan du behöver ge dig av så att du inte behöver stressa. Notera om hjärnan börjar ifrågasätta om du kommer hinna eller klara av dagens arbete. Påminn dig om att detta tillhör en nära framtid. Du kan göra annat just där, på morgonen, som kommer hjälpa dig under dagen.

Ta en stund, blunda och fokusera. Tankar som dyker upp kan du notera och sedan släppa taget.

Läs eller lyssna på något inspirerande. Se till att du matar hjärnan med nyttigheter. Använd fantasin för att skapa inre bilder som får dig att må bra. Inte sådant som skapar oro. Ibland tror vi att det som skapar oro är mer verkligt än inre bilder som får oss att må bra. Det kan vara så, men du kan också skifta fokus så att möjligheterna till det positiva ökar i sannolikhet.

Livsdrömmar och flow

Skriv ned dina mål för kommande dag, vecka och månad. Målen ska vara så konkreta som det går samt positivt formulerade. Istället för "gå ned i vikt" skriver du vad du behöver och hur du ska träna för att nå din önskade vikt. Istället för 'skuldfri' skriver du ned vad du behöver göra för att tjäna mer eller spara mer.

Det som du skrivit upp att göra idag sorterar du in i proritetslista. A för det som är akut och viktigt, B för det som bara är viktigt, C för det som är roligt och D för sådant du kan delegera bort. Svälj den största grodan först, säger Brian. Skjut inte upp det där jobbiga, du kommer bara tänka på det hela tiden och det kommer sluka din energi. Gör det jobbigaste först, så kommer du känna dig lättad och fylld med energi.

Att förbereda sig mentalt på det här sättet triggar dig in i flow, och kommer ge dig mer energi, fokus och glädje. När man är i flow blir du också mer effektiv, stressar mindre och mår allmänt sett bra.

Dieten

Detta kanske låter som mycket jobb. Och hur ska du orka gå upp två timmar tidigare? Första dagarna kommer det ta energi, all förändring gör det. Men efter några veckor kommer du märka vilken energi detta ger. Enligt Brian Tracy är det många som håller denna "diet" resten av sitt liv.

Det ökar också sannolikheten för att berika livet. Antingen med nya fritidssysselsättningar, karriär eller helt enkelt att dina relationer blir bättre för du är så pass lugn att du lyssnar bättre. Dieten brukar också stärka självkänslan.

Marcus Hedén är beteendevetare med specialisering inom KBT och mindfulnesslärare