Brottmålen strömmar in i allt högre takt till landets tingsrätter. Allra mest har antalet mål ökat i Umeå – nära 50 procent fler första halvåret 2018 jämfört med samma period året innan.
– Vi har fått jobba ganska hårt, säger lagmannen Agneta Öberg.
Årets första sex månader kom nära 50 000 brottmål in till landets tingsrätter, visar statistik från Domstolsverket. Jämför man första halvåret 2018 med samma period föregående år, ser man att målen vid landets tingsrätter ökat med drygt sju procent. Men lokalt är siffran mycket högre på sina håll.
I Umeå till exempel har man gått från 530 brottmål januari till juni 2017 till 784 stycken första halvåret i år, en ökning med hela 48 procent.
Försökt förbereda
Enligt lagman Agneta Öberg, högsta chef vid Umeå tingsrätt, beror det bland annat på att polisen efter den stora omorganisationen börjat komma i ordning och utreder effektivare.
– Nu ser vi att de löser brott på ett helt annat sätt. Dessutom har det anställts fler åklagare vid kammaren i Umeå, förklarar hon.
Agneta Öberg säger att tingsrätten varit beredd på ökningen och därför planerat inför detta. Man vet också, utifrån dialog med polis och åklagare, att ökningen kommer att fortsätta resten av året. Samtidigt har rättens budget dragits ned av Domstolsverket.
– Men vi har inte minskat personalen utan lade hellre en minusbudget, för vi visste att detta skulle komma. Hade jag minskat styrkan hade det nog inte gått, säger Agneta Öberg.
Från botten
Även vid Sundsvalls tingsrätt, där målen blivit 33 procent fler, var man beredd på en ökning.
– Men kanske inte så här kraftig. Det har sin förklaring inte i en ökad brottslighet som sådan utan framförallt i att polisen här i norr och i Sundsvall blivit otroligt mycket mer effektiv. De har tagit sig från någon typ av bottenplacering till att vara vägledande. Det är jätteglädjande, säger lagman Robert Schött.
Efter att under några år blivit allt färre blev syntes en tydlig uppgång av antalet brottmål vid tingsrätterna under 2017. Och utvecklingen spås fortsätta. En prognos över rättskedjans verksamhet de kommande åren visar att antalet brottmål som inkommer till Domstolsverket kan öka med 12 procent mellan 2017 och 2021.
Domstolsverket begärde därför tidigare i år 300 miljoner kronor extra till 2019–2021 för att kunna nyrekrytera och möta den ökade arbetsbördan.
(Erika Nekham/TT)