Broccolikaffet – Den nya hälsotrenden som ingen bad om


Får det lov att vara en broccolilatte? Broccolikaffet kan vara nästa trend, efter att australiska forskare har utvecklat ett pulver av broccoli som kan sätta piff på fikat.

Broccolikaffet är alltså vanligt kaffe, men med tillsatt broccolipulver. Det är forskare vid CSIRO och Hort Innovation som har utvecklat produkten.

Broccolikaffe serveras nu i Australien. Foto: Skärmdump/ 9 News

Till pulvret använder de broccoli som inte lever upp till skönhetsidealet och som skulle ha dumpats om man inte tog hand om det. En tesked av pulvret motsvarar runt en portion broccoli.

På Commonfolk Cafe i Victoria, Australien, serveras sedan tid ”broccolilatten” bland de andra godsakerna.

– Det är definitivt broccoli i det, sade en kafébesökare som 9 News intervjuade i filmen nedan:

En av kunderna som testat den nya drycken beskrev den, inte allt för imponerad, som en ”skål med grönt, mjölkigt mos”. Och ännu fler har underkänt broccolikaffet på Facebook:

”Sluta med denna galenskap” Lämna kaffet ifred!” Skriver en Facebookanvändare. En annan skriver: ”Det finns människor i den här världen som är födda till att sabotera allt som är vackert.”

Det finns även dem som har hyllat idén med broccolikaffe:

”Med alla frukter och grönsaker som går till spillo eftersom det inte passar den rätta kosmetiska profilen för matvaror är det märkligt att inte allt av det används till pulver som det här som man kan tillsätta i maten för extra näring,” skrev en Facebookanvändare.

Några kafébesökare serveras broccolikaffe på Commonfolk Cafe i Victoria. Foto: Skärmdump/ 9 News

Broccolipulvret även kan användas i smoothies, soppor, bakverk, eller som ett sätt att gömma broccolin i maten för kräsna barn.

Broccolipulvret har sedan tidigare använts i snacks med högt grönsaksinnehåll. Broccolin är full av fibrer och proteiner, men frågan är huruvida man får i sig lika mycket av näringen från ett pulver som från den äkta varan?

Enligt en studie som publicerades 2011 i Journal of Agricultural and Food Chemistry absorberar kroppen avsevärt mindre näring från broccoli när den intas som supplement än i sin ursprungliga form. 

Men man får åtminstone i sig mer broccolinäring från broccolikaffet än från kaffet utan broccolipulver.

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen