Vårt klimat är utmärkt för att odla squash, pumpa och gurka på friland. De ger oftast goda skördar och här hittar vi också mycket nyttigheter. Alexandra De Paoli berättar om grönsakerna och hur särskilt äldre män har nytta av pumpor.
Det finns mycket gott att laga av dessa grönsaker. Kanske tänker vi först på inlagd gurka och att göra lyktor av pumporna. Men den som själv fått en god skörd av gurka, squash eller pumpa vet att det finns många goda sätt att ta tillvara dem på. Men hur mycket vet vi om vilken nytta de gör?
Alexandra De Paoli, örtterapeut, ger här en guidning kring dessa tre grönsaker.
Välj färgglatt
Squashen har vi fått från Amerika, där den odlades både av urbefolkningen och nybyggarna. Den lilla zucchinin är en sorts squash som kallas zucchini när den är liten och späd, skriver Alexandra för Yle. Pumpan tillhör samma familj.
För att hitta de nyttigaste grönsakerna brukar man säga att man ska välja de mest färgstarka, eftersom de innehåller mest antioxidanter och växtnäringsämnen. De sorters squash och pumpor med orange fruktkött är därför nyttigast med sina höga halter av betakaroten.
Betakarotenet har en antiinflammatorisk verkan och stärker också cellernas försvarsmekanismer. Detsamma gäller för pumpafröna, som dessutom stärker leder, hjärta och blodcirkulation.
Pumpa till äldre män
Pumpafröna har visat sig kunna motverka godartad prostataförstoring genom ett ämne som hämmar ett enzym som påverkar prostatacellernas tillväxt. Särskilt äldre män kan gärna ta några portioner pumpa per vecka och ett par matskedar pumpafrön om dagen.
De gröna pumpafröna är goda att äta som de är eller lätt rostade i en torr stekpanna. När de börjar poppa är de klara. Strö dem över en sallad eller ät dem som snacks. Liksom nötter innehåller de mycket fett, vilket ger en bra mättnad.
Det lönar sig att ta en stunds vila med gurkskivor i ansiktet.
Squash innehåller mycket energi, men används oftast som utfyllnad i mat. Mängden fibrer ger en bra mättnadskänsla. Näringsinnehållet är lägre än hos pumpan. Den är god att ugnsrosta; i bitar eller i halvor fyllda med till exempel en tomatsås. Skär tunna skivor och lägg på grillen, eller panera och stek skivorna.
Zucchini är populär i raw-mat, till exempel som pasta till en sås eller hyvlad i en lasagne.
Bra vätskeersättning
Eftersom gurkan innehåller så mycket vätska och mineraler är den bra som vätskeersättning varma dagar, efter ett träningspass eller vid diarré. Kalium och magnesium motverkar muskelkramper, som man annars lätt kan få vid vätskeförlust.
Men gurkan innehåller mer än ”bara vatten”. Fibrerna hjälper till vid matsmältningen och kan lindra eller motverka förstoppning. Det är i skalet de flesta mineraler finns så behåll det. Eftersom gurkan är basbildande är den också bra mot sur mage.
Alexandra berättar också att gurkan gör nytta på huden eftersom gurkans fruktkött dämpar hudirritationer och innehåller C-vitamin som är inflammationshämmande. Så det lönar sig att ta en stunds vila med gurkskivor i ansiktet.
Näring
Squash och zucchini innehåller vitaminerna B1, B2, B6, C och K, betakaroten, folat, koppar, magnesium, mangan, fosfor, kalium, fibrer
Pumpa innehåller vitaminerna B1, B3, B5, B6 och C, betakaroten, folat, koppar, mangan, kalium, fibrer, omega 3
Pumpafrön innehåller vitaminerna E och K, koppar, järn, magnesium, mangan, selen, fosfor, zink, omega 3, protein, steroider, steroler
Gurka innehåller vitamin A och C, folat, magnesium, mangan, molybden, kalium, kisel, fibrer
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.