6 livsmedel som orsakar inflammation


Inflammation kan vara bra eller dåligt, beroende på situationen. Å ena sidan är det kroppens naturliga sätt att skydda sig när man är skadad eller sjuk – det kan hjälpa kroppen att försvara sig mot främmande angripare och kan stimulera läkning. Å andra sidan kan kronisk, långvarig inflammation i kroppen vara skadlig.

När inflammationen är skadlig är det kopplat till ökad risk för sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom, fetma med mera. Men faktiskt kan maten man äter ha en stor effekt på inflammation i kroppen.

Här är 6 livsmedel som kan orsaka inflammation.

1. Socker och fruktos-glukossirap

Bordsocker (sackaros) och fruktos-glukossirap (High-fructose corn syrup - HFCS) är de två huvudtyperna av tillsatt socker i kosten.

Socker är 50% glukos och 50% fruktos, medan majssirap med hög fruktos är cirka 55% fruktos och 45% glukos.

Att äta de små mängderna fruktos som finns i frukt och grönsaker går bra, men att få i sig stora mängder från tillsatta sockerarter är inte bra.

En av anledningarna till att tillsatta sockerarter är skadliga är att det leder till ökad inflammation som kan leda till sjukdom.

I en randomiserad kontrollerad studie där personer fick dricka antingen vanlig läsk, light läsk, mjölk eller vatten, fick endast de i gruppen med vanlig läsk ökade nivåer av urinsyra, vilket driver på inflammation och insulinresistens.

Socker kan orsaka skada eftersom de ger överflödiga mängder fruktos.

Att äta de små mängderna fruktos som finns i frukt och grönsaker går bra, men att få i sig stora mängder från tillsatta sockerarter är inte bra.

Att äta mycket fruktos har kopplats till fetma, insulinresistens, diabetes, fettlever, cancer och kronisk njursjukdom.

Forskare har också funnit att fruktos orsakar inflammation i endotelcellerna som täcker blodkärlens insida.

Högt fruktosintag har också visat sig öka flera inflammatoriska markörer hos såväl möss som människor.

2. Artificiella transfetter

I stort sett alla är överens om att artificiella transfetter är de mest ohälsosamma fetterna man kan äta.

De skapas genom att tillsätta väte till omättade fetter, vilka är flytande, för att göra dem mer stabila som ett fast fett.

Transfetter ska anges som "fullhärdade" eller "delvis härdade" oljor i ingredienslistorna på matetiketter.

De flesta margariner innehåller transfetter, och transfetter tillsätts ofta i processade livsmedel för att förlänga hållbarheten.

Transfetter ska anges som "fullhärdade" eller "delvis härdade" oljor i ingredienslistorna på matetiketter.

Till skillnad från naturligt förekommande transfetter som finns i mejeri och kött, har artificiella transfetter visat sig orsaka inflammation och öka sjukdomsrisken.

De flesta margariner innehåller transfetter.

Förutom att sänka nyttigt HDL-kolesterol har transfetter visat sig försämra funktionen hos endotelcellerna som täcker insidan av blodkärlen.

Förtäring av artificiella transfetter har kopplats till höga nivåer av inflammatoriska markörer, såsom interleukin 6 (IL-6), tumörnekrosfaktor (TNF) och C-reaktivt protein (CRP).

Faktum är att CRP-nivåerna var 78% högre hos de kvinnor som rapporterade det högsta transfettintaget i ”Sjuksköterskornas hälsostudie”.

I en randomiserad kontrollerad studie av överviktiga äldre kvinnor ökade hydrerad sojaolja inflammation betydligt mer än palm- och solrosolja.

Studier av friska män och män med förhöjt kolesterol har visat liknande ökning av inflammatoriska markörer då de intagit transfetter.

3. Vegetabiliska oljor och fröoljor

Oavsett vad vi har hört i åratal, så är konsumtion av vegetabiliska oljor inte hälsosamt.

Till skillnad från jungfruolivolja och kokosolja extraheras vegetabiliska oljor och fröoljor ofta med hjälp av lösningsmedel såsom hexan, vilket är en komponent i bensin.

Även om vissa omega-6-fetter är nödvändiga, så ger den typiska västerländska kosten betydligt mer omega-6 än vad människor behöver.

De vegetabiliska oljor som görs på det här sättet är bland annat majs, safflor, solros, canola (rapsfrö), jordnöts-, sesam- och sojaoljor.

På grund av strukturen hos de fleromättade fettsyrorna i dessa oljor, skadas de lätt genom oxidation.

Utöver det att dessa oljor är starkt processade, främjar de inflammation på grund av den mycket höga halten av omega-6-fettsyror.

Vegetabiliska oljor och fröoljor extraheras ofta från livsmedel med hjälp av lösningsmedel såsom hexan, en komponent i bensin.

Även om vissa omega-6-fetter är nödvändiga, så ger den typiska västerländska kosten betydligt mer omega-6 än vad människor behöver.

Faktum är att vi borde äta mer omega-3-rika livsmedel, såsom fet fisk, för att förbättra förhållandet mellan omega-6 och omega-3, och därmed erhålla de antiinflammatoriska fördelarna med omega-3.

4. Raffinerade kolhydrater

Kolhydrater har fått ett dåligt rykte. Men faktum är att inte alla kolhydrater är problematiska.

Våra förfäder åt fiberrika, obearbetade kolhydrater i miljontals år i form av gräs, rötter och frukter.

Men att äta raffinerade kolhydrater kan skapa inflammation, vilket i sin tur kan leda till sjukdom.

I raffinerade kolhydrater är det mesta av fibrerna borttagna. 

I raffinerade kolhydrater har man tagit bort det mesta av fibrerna. Fibrer främjar mättnad, förbättrar blodsockernivåerna och matar de goda bakterierna i magen.

Forskare rapporterar att de raffinerade kolhydraterna i vår moderna kost kan öka tillväxten av inflammatoriska tarmbakterier som kan öka risken för fetma och inflammatorisk tarmsjukdom.

Raffinerade kolhydrater har ett högre glykemiskt index (GI) än obearbetade kolhydrater. Mat med ett högt GI höjer blodsockret snabbare än mat med lågt GI.

Raffinerade kolhydrater i kosten kan leda till tillväxt av inflammatoriska tarmbakterier.

En studie visade att äldre personer som konsumerade en stor mängd livsmedel med högt GI-värde, löpte  2,9 gånger större risk att dö av en inflammatorisk sjukdom såsom KOL.

I en kontrollerad studie fick unga, friska män som intog 50 gram raffinerade kolhydrater i form av vitt bröd, högre blodsockernivåer och en ökning av den inflammatoriska markören Nf-kB.

5. Överdriven alkoholkonsumtion

Måttlig alkoholkonsumtion har visat sig ge en del hälsofördelar.

Högre mängder kan dock leda till allvarliga problem.

En studie visade att den inflammatoriska markören CRP ökade hos personer som konsumerade alkohol. Ju mer alkohol de intog desto mer ökade deras CRP.

Människor som dricker mycket alkohol utvecklar ofta problem med bakterier som rör sig ut ur tjocktarmen och in i kroppen. Detta tillstånd som kallas "läckande tarm", kan leda till utbredd inflammation som i sin tur leder till organskador.

Här är en bild som visar vad som anses vara en ”standard drink" för flera olika typer av alkoholhaltiga drycker:

fl oz är en måttenhet för volym som motsvarar ungefär 28,4 ml. Bild: National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism

För att undvika alkoholrelaterade hälsoproblem bör intaget vara begränsat till två standard drinkar per dag för män, och en standard drink per dag för kvinnor.

6. Processatkött

Konsumtion av processat kött är kopplat till ökad risk för hjärtsjukdomar, diabetes, magcancer och tjocktarmscancer.

Vanliga typer av processat kött är korv, bacon, skinka, rökt kött och beef jerkey (torkat nötkött).


Processat kött innehåller mer ”advanced glycation end products” (AGE) än de flesta andra köttprodukter.

AGE bildas när man tilllagar kött och vissa andra livsmedel vid höga temperaturer. Det är känt att det orsakar inflammatoriska förändringar som kan leda till sjukdom.

Av alla sjukdomar som är kopplade till konsumtion av processat kött, är kopplingen till koloncancer den största.

Även om många faktorer bidrar till utvecklingen av koloncancer, så antas en av orsakerna vara att kolonceller reagerar med en inflammatorisk respons på processat kött.

Kom ihåg!

Inflammation kan uppstå till följd av många ”triggers”.

Några av dessa kan du inte göra så mycket åt, som till exempel förorening, skada eller sjukdom. Men, du har betydligt större kontroll över den mat och de drycker du väljer att äta och dricka. För att hålla dig så frisk som möjligt, se till att inflammationen hålls nere genom att minimera konsumtionen av livsmedel som utlöser den.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.authoritynutrition.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.