Natten mot torsdagen stördes räddningstjänstens arbete med att släcka en brand i Trollhättan, då någon eller några okända personer kastade glasflaskor mot räddningspersonalen. Våld mot räddningspersonal är ett växande problem i Sverige.
Brandkåren i Trollhättan hade ryckt ut efter ett larm strax före klockan 01:46 natten till torsdagen. Framför fritidsgården Kronan på Lantmannavägen låg tre brinnande bildäck.
– Det ligger tre däck mitt på vägen som brinner lite grann, någon hade placerat dem där, säger Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund inre befäl Peter Grönros till Svt.
Det var ingen stor brand, berättar Grönros, men när de började med släckningsarbetet kom något farandes genom luften.
– Plötsligt kastades det glasflaskor mot oss. Någon flaska landade mellan personalen och en annan träffade brandbilden, säger han till P4 Väst.
Det syntes inga personer på platsen, så gärningspersonen eller -personerna måste ha gömt sig någonstans. Enligt Grönros var däcken avsiktligt placerade på vägen. Det rörde sig alltså inte om någon olycka.
"Bedrövligt"
Jonas Gustafsson, inre befäl vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, säger till GP att han tycker att det är bedrövligt att de blev attackerade på det här viset.
– Vi åker dit flera gånger i veckan för att hjälpa till vid bränder och så blir vi bemötta så här, säger han till GP.
– Vi får tänka oss för framöver och ta hjälp av polis.
Enligt GP fanns på morgonen rester kvar från däcken som brunnit, samt glassplitter från flaskorna som hade kastats.
Räddningstjänsten har på torsdagsmorgonen haft ett möte och för dialog med polis och kommun om hur de ska hantera dylika situationer framöver.
– Vi har ett avstämningsmöte med personalen nu för att se hur vi ska hantera det här. Personalen är oroliga och fundersamma så klart över vad det är som händer, säger Peter Grönros till Svt.
Våld och hot har blivit vardag
Hot mot brandmän har blivit ett växande problem, inte bara i storstäderna som förut. Enligt Brandmännens riksförbunds ordförande Peter Bergh har fenomenet spridit sig.
– Jag vågar nästan säga att det har blivit rutin på flera ställen, sade Bergh till Svt den 27 maj.
Han berättar att hot och våld numera är en del av räddningspersonalens vardag. Mer än hälften av förbundets medlemmar har drabbats för våld det senaste året.
Peter Bergh hoppas på att man ska föra in ett nytt brott i brottsbalken: blåljussabotage. Det skulle göra det straffbart att gå till angrepp mot räddningstjänsten. Som det ser ut idag är det problem att få folk omhändertagna och misstänkta för själva lagbrottet:
– I regel handlar det om gäng och då är det svårt att peka ut en enskild gärningsman, sade Peter Bergh till Svt.
Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?
Slav under kommunismen