Blinken: Kina agerar aggressivare
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild. Foto: Evan Vucci/AP/TT


Ett allt mäktigare Kina utmanar världsordningen genom att agera aggressivare och mer förtryckande. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i en intervju med CBS 60 Minutes.

– Det vi har sett de senaste åren är att Kina agerar mer repressivt på hemmaplan och aggressivare internationellt. Det är ett faktum, säger Blinken i intervjun, som sändes på söndagen i amerikansk tv.

Uttalandet kommer efter det att president Joe Biden i sitt första tal till den amerikanska kongressen i onsdags uttryckligen poängterade att han inte söker konflikt med de kinesiska makthavarna i Peking.

Utrikesminister Blinken säger att Kina är det enda landet i världen som har den militära, ekonomiska och diplomatiska makten att underminera eller utmana den rådande världsordningen.

– Men jag vill vara väldigt tydlig med en sak ... vårt syfte är inte att hindra Kina, att hålla tillbaka landet, att trycka ner det. Syftet är att upprätthålla den regelbaserade ordning som Kina utmanar, säger Blinken.

(TT-AFP)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.