Forskare stal affärshemligheter för att sälja dem till Kina – döms till fängelse
En kinesisk man har dömts till fängelse efter att ha stulit affärshemligheter för att sälja dem till Kina. Foto: Douglas Magno/AFP via Getty Images


En kinesisk man i Ohio i USA har dömts till fängelse efter att ha stulit affärshemligheter för att sälja dem till Kina. Det uppger det amerikanska justitiedepartementet.

51-årige Yu Zhou erkände i december förra året att han stal affärshemligheter kopplade till forskning om exosomer på Nationwide Children’s Hospital’s Research Institute i Columbus i delstaten Ohio.

– Zhous girighet uppmuntrades och möjliggjordes av en rad kinesiska regeringsprogram, vilka motiverar till stöld i ett försök att komplettera Kinas egen forskning och utvecklingsmål på bekostnad av amerikansk uppfinningsförmåga och investering, säger John C. Demers, biträdande justitieminister med inriktning på nationell säkerhet på justitiedepartementet, i ett pressmeddelande.

Konspirerade med sin fru

Åklagare Vipal J. Patel säger att 51-åringen ”frivilligt deltog i den kinesiska regeringens långsiktiga mål att stjäla amerikanska immateriella rättigheter”.

Enligt justitiedepartementet har Yu Zhou konspirerat tillsammans med sin 48-åriga fru Li Chen. Båda greps i juli 2019 och var anställda på barnsjukhusets forskningsavdelning i tio år.

Båda har erkänt att de vid fem tillfällen har stulit affärshemligheter kopplade till forskning om exosomer. 2015 startade de ett biotekniskt företag i Kina där sålde samma teknologi som de har forskat på i USA.

I februari dömdes Li Chen till 30 månaders fängelse för sin medverkan i brottsupplägget. Som en del av åtalet gick hon med på att betala cirka 1,4 miljoner dollar i böter.

FBI: Långsiktigt hot mot USA

Hennes man, Yu Zhou, döms till fängelse i 33 månader och ska dessutom betala 2,6 miljoner dollar i böter.

I samband med rättegången mot Li Chen i augusti förra året sade Demers att åtalet mot henne inte är ett isolerat all. Detta då man har konstaterat att den kinesiska regimen är ”inblandade i omkring 60 procent av alla fall gällande stölder av affärshemligheter”.

I juli förra året varnade FBI-chefen Christopher Wray för att Kina-regimens underrättelsetjänst och ekonomiska spionoperation är det ”största långsiktiga hotet” mot USA:s ekonomiska och nationella säkerhet. Samtidigt sade han att den federala myndigheten öppnar en ny Kina-relaterad utredning var tionde timme.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.