Gamla visdomsord innehåller ofta kloka tankar om hur vi ska förhålla oss till olika saker i livet. Den här berättelsen tydliggör hur våra ord kan ställa till det för människor omkring oss. Den handlar om en man som spred rykten om sin granne. Historien slutade i domstolen där han fick … ett omöjligt uppdrag.
Både i öst och väst har människor lagt vikt vid att man ska tänka på vad man säger, och inte såra andra. Det gamla ordspråket Tala är silver och tiga är guld, är ett bra exempel. Den här historien kan vara en påminnelse om att det är bäst att tänka efter innan man talar.
En ung man som bodde i en by upptäckte en dag att någon varit inne i hans hus och stulit. Genast började han misstänka sin granne. Ju mer han tänkte på det ju säkrare blev han på att hans närmsta granne var tjuven.
Den utpekade tjuven var en medelålders man som hette Kai. Han umgicks inte särskilt mycket med grannarna och brukade komma hem sent på kvällen. Han hamnade genast under den unge mannens radar. Den unge mannen började prata om sina misstankar med sina vänner.
Det dröjde inte länge innan ryktet att Kai var tjuven som stulit från byborna den senaste tiden hade spridit sig över trakten. Kai arresterades av byns polis, men det visade sig att han bevisligen var oskyldig enligt lag. Då ställde Kai i sin tur den unge mannen inför rätta.
När Kai stod inför domaren i rättssalen sade han: ”Efter alla dessa rykten är det omöjligt för mig att återfå min förlorade heder och rentvå mitt nedsmutsade namn. Ingen litar på mig”.
Domaren pekade på den unge mannen och sade: Din ryktesspridning har orsakat stor skada. Tala om för oss vad byn kan göra för att återupprätta den oskyldige Kais heder?
”Det var ju bara ord. Vad spelar det för roll?”, svarade den unge mannen.
Domaren hade inte väntat sig ett sådant svar. Han gav honom en bit papper och sade: ”Unge man det här fallet är inte avslutat än. Skriv ner alla dåliga saker du har sagt om Kai på det här papperet. Riv sedan sönder papperet i småbitar och kasta dem hela vägen hem. Imorgon ska du få ditt slutliga straff för dina handlingar”.
Nästa dag befallde domaren den unge mannen att samla ihop alla sönderrivna pappersbitar och lägga dem på bordet framför domstolen. ”Men det är omöjligt. Det går inte att hitta pappersbitarna eftersom vinden har blåst iväg dem och spridit dem överallt”, sade den märkbart orolige unge mannen.
Domaren svarade: ”Exakt. Och det är precis vad som har hänt med dina ord som har förstört Kais rykte och heder".
Ord måste uttalas med visdom. Varje ord vi yttrar har urkraft. Ord av medkänsla kan förvandla allt omkring oss, precis som ord fyllda av hat kan demonisera vem som helst. Alla kulturer genom alla tider har betonat vikten av att tänka på vad man säger.
Vi ska ta en titt på det kinesiska tecknet för ”visdom” – zhi hui (智慧). Tecknet zhi (智) består av en pil (矢), en mun (口) och tecknet för vänlighet/beredvillig (甘). Tecknet hui (慧) består av en kvast (彗) högst upp och ett hjärta (心) längst ner. Tillsammans representerar dessa individuella tecken en djup innebörd: Orden vi uttalar är skarpa som pilar; om vi talar med vänlighet har våra ord kraften att lossa knutarna av negativa känslor som finns i allas hjärtan.
Vi borde verkligen anstränga oss att tänka efter innan vi talar och förstå vilken effekt orden vi säger kan ha på andra människor.