Blanche Dicksons fickur återvänder till Tjolöholm efter 112 år
Foto: Karin Kvicklund


Efter 112 år har nu Blanche Dicksons fickur har nu hittat hem till Tjolöholms Slott. Det var Blanche Dickson som vid tiden för förra sekelskiftet lät bygga Tjolöholms Slott och arbetarby. När slottet har öppet i mellandagarna visas för första gången hennes fickur på den klassiska slottsvisningen.  

Guldur från 1870-talet

Blanche Dickson lät bygga Tjolöholms Slott 1898-1904. Olyckligtvis dog hon av dysenteri under en resa 1906, och begravdes i Indiska oceanen, endast två år efter att slottet stod klart.

En av hennes mest personliga tillhörigheter återkommer nu sensationellt till Tjolöholms Slott. Det är ett vackert guldur, tillverkat på 1870-talet av den exklusiva schweiziska klocktillverkaren Vacheron Constantin. Uret bär Blanche Dicksons emaljerade monogram på utsidan av boetten och på insidan texten "Blanche Dickson Gothenburg Sweden".

Gulduret med Blanche Dicksons monogram. Foto: Karin Kvicklund

Hittades av Kungsbackabo

Det var ett otroligt spännande sammanträffande att urmakaren Anton Svanberg i Kungsbacka blev erbjuden fickuret, som en del av en klocksamling han förvärvade. 

– Jag förstod direkt vem fickuret, en sk Half Hunter, hade tillhört, och som Kungsbacka-bo kände jag att uret skulle återbördas till Tjolöholms Slott, berättar Anton Svanberg. Det är en häftig känsla att uret nu har återvänt till slottet. 

Gulduret med Blanche Dicksons namn. Foto: Karin Kvicklund

– På Tjolöholms Slott är vi otroligt glada och tacksamma för lånet att ställa ut klockan, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms Slott. Det kommer glädja många besökare att få se en av Blanche mest personliga föremål, som dessutom är ett mycket vackert antikt ur.

Var klockan befunnit sig mellan Blanche Dicksons död och upptäckten i en klocksamling 112 år senare, är ett mysterium. Kontakta gärna Tjolöholms Slott om du vet något mer om uret!