Sprickan i det högerpopulistiska tyska partiet Alternativ för Tyskland blir allt djupare. Vid helgens kongress i Köln möts pragmatiker och extremister - och båda sidor vässar sina knivar. Samtidigt rustar polisen för stora protester.
Beskedet slog ned som en bomb. Med mindre än sex månader kvar till det tyska parlamentsvalet meddelade AFD-ledaren Frauke Petry tidigare i veckan i ett videoklipp på Facebook att hon inte ställer upp som kanslerkandidat, varken ensam eller tillsammans med någon annan.
Infekterade konflikter
Flera tyska bedömare tror att onsdagens besked från Frauke Petry är ett taktiskt drag snarare än en kapitulation. Bakgrunden är en infekterad strid i det unga partiet, som bottnar i oenighet i synen på den politiska inriktningen och strategin, men kanske ännu mer är ett uttryck för personliga konflikter.
Petry, som företräder en pragmatisk linje, har stött på hårt motstånd i AFD:s mindre rumsrena falang, bland annat företrädd av Björn Höcke, ordförande i partiets avdelning i Thüringen. Höcke, som i ett tal i Dresden i januari kallade Förintelsemonumentet i Berlin för "ett skammens minnesmärke", har stöd av flera medlemmar i partiledningen på riksplanet, däribland medgrundaren Alexander Gauland och Petrys parhäst Jörg Meuthen.
Massiv polisinsats
4 000 poliser har kallats in för att bevaka kongressen i Köln, då AFD ska staka ut kursen inför förbundsdagsvalet i september och försöka utse en toppkandidat. Det kan jämföras med den massiva insatsen under nyårsnatten 2016, då "endast" omkring 1 500 av stadens poliser var i tjänst.
En hel del tyder dock på att helgens kommendering är befogad: Tiotusentals motdemonstranter, däribland vänsterextrema grupper, väntas protestera mot AFD:s möte. Även kyrkan anordnar en manifestation under parollen "Vårt kors har inga hakar".
Har tappat varannan väljare
Om AFD lyckas övervinna sin bittra falangstrid och enas om ett affischnamn inför valrörelsen är en öppen fråga, som kan bli avgörande för möjligheterna att lyckas i höst.
De senaste månadernas interna debacle har enligt de flesta opinionsmätningar kostat partiet varannan väljare - och vägen till riksdagshuset i Berlin tycks vara kantad av fler hinder än partiledningen velat inse.
(TT)