EU-ledare oroade över splittring i Turkiet
Tysklands förbundskanslerl Angela Merkels och utrikesminister Sigmar Gabriel säger i ett uttalande att: "Resultatet av omröstningen visar att Turkiet är djupt splittrat. Det innebär ett stort ansvar för den turkiska regeringen." Foto: Steffi Loos /AFP/Getty Images


Den turkiska folkomröstningen om en ny grundlag har blottlagt djupa sprickor i landet, som regeringen nu måste göra sitt yttersta för att hela, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

"Resultatet av omröstningen visar att Turkiet är djupt splittrat. Det innebär ett stort ansvar för den turkiska regeringen. Vi väntar oss att den turkiska regeringen nu försöker få i gång en respektfull dialog med alla politiska och sociala krafter i Turkiet", säger Merkel och utrikesminister Sigmar Gabriel i ett uttalande, som publiceras på det tyska utrikesdepartementets Twitterkonto.

Att drygt 51 procent av det turkiska folket röstade för den nya föreslagna grundlagen innebär att president Recep Tayyip Erdogans makt kraftigt utökas.

En ensak

Från ryskt håll säger man att valresultatet är Turkiets ensak.

– Vi tycker att alla ska respektera det turkiska folkets vilja, säger den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov till reportrar, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Interfax.

I sitt segertal pratade Erdogan om att återinföra dödsstraff i Turkiet, något som skulle gå tvärt emot de europeiska värderingarna, varnar Frankrike.

"Det är bara turkarna som har rätt att bestämma hur deras politiska institutioner ska organiseras, men resultaten som offentliggjorts visar hur splittrat det turkiska samhället är över de planerade djupgående reformerna", säger Frankrikes president François Hollande i en skriftlig kommentar.

Hård ton

Ett uttalande från EU-kommissionen i går kväll hade liknande tongångar som Merkels och Hollandes kommentarer:

"I skenet av det jämna resultatet och de långtgående konsekvenserna av tilläggen till konstitutionen, så manar vi de turkiska myndigheterna att söka största möjliga nationella konsensus i implementeringen av dem", sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, utrikeschefen Federica Mogherini och utvidgningskommissionär Johannes Hahn i uttalandet.

Tonen har under valrörelsen varit hård, framförallt från Erdogan som anklagat Tyskland och Nederländerna för fascistiska och nazistiska metoder, sedan de vägrat turkiska ministrar att hålla valmöten i länderna.

(TT-AFP)