Beror tröttheten på att du blir äldre, och vad kan du då göra åt det?
Fyra naturliga sätt för att bli av med din trötthet.
Det kan vara lätt att tro att man känner sig konstant trött bara för att man håller på att bli äldre, men det finns troligtvis andra orsaker som spelar in.


Om du känt dig trött på sistone – och kanske inte bara på sistone, utan i åratal – kan det vara lätt att tro att det är en normal del av åldrandet. Och visst, kanske har man inte samma vitalitet man en gång hade i livet, men bristen på energi kan man ofta göra något åt.

Det är lätt att tro att man känner sig som man gör på grund av någon oundviklig omständighet – lägre hormonnivåer, lätt ryggvärk, lite viktuppgång och så vidare – eller så tänker man att det bara är en del av livets gång. Men faktum är att det finns mycket mer du kan göra för att höja din energi än vad du kanske tror. 

För de flesta är grunden till trötthet densamma, och det är mer troligt att det är kopplat till ens livsstil snarare än till ens fysiologi.

Kroppen genomgår förstås naturliga förändringar med åldern. Hos män sjunker testosteronnivåerna lite grand varje år, vilket kan påverka energin. Hos kvinnor kan järnbrist och sköldkörtelproblem vara en underliggande orsak till trötthet. Men för de flesta är grunden till trötthet densamma, och det är mer troligt att det är kopplat till ens livsstil snarare än till ens fysiologi.

Så vill du hålla dig pigg och energifylld upp i åren så finns det några rätt enkla sätt att skrämma bort tröttheten på som jag tar upp här nedan.

Avslappning, meditation, qigong eller yoga är bra för att få bort och hantera stress.

Stresshantering

Stress kan vara bland den allra värsta energitjuven och dessutom en av de svåraste att undvika idag. Men den kan minskas genom olika åtgärder såsom att samtala med vänner och släktingar, stödgrupper eller professionella psykologer. Att ha en hobby kan vara till stor hjälp, och även att meditera, träna qigong eller yoga.

Träning

Träning är ett annat utmärkt sätt att få mer energi överlag. Det hjälper kroppen att frigöra stresshormonerna adrenalin och noradrenalin, som kan ge energi. Till och med en rask promenad kan ge långvarig energi. Träning kan och bidra till bättre nattsömn, vilket i sin tur kan öka energin och minska stress. Ökad blodcirkulation är också stärkande.

Träning som exempelvis raska promenader utomhus är viktiga för att motverka trötthet.

Förändra ditt matintag

Hur och vad du äter kan också ha en stor inverkan på din energi. Till exempel kan det vara bättre att äta små mål oftare, med ett par timmars mellanrum, istället för att äta tre stora mål per dag. Hjärnan behöver en jämn tillgång av näring, och om den får det kan det motverka trötthet. Att äta näringstät mat som har ett högt fiberinnehåll, komplexa kolhydrater, och nyttiga fetter kan också hjälpa till att upprätthålla energin och minska riskerna för en "trötthets-kollaps" som man lätt får av raffinerat socker och spannmål.

Drick vatten

En av de första signalerna på att man har vätskebrist är trötthet. Drick vatten under hela dagen och sikta på ungefär sju till åtta glas (ca 2,5 dl) per dag. Det här är ett enkelt sätt att höja energin och förbättra sitt fokus.

Om tröttheten ändå inte ger vika efter ett tag med dessa livsstilsförändringar kan det ligga andra orsaker bakom tröttheten som behöver tas om hand.

Mohan Garikiparithi har studerat medicin på Osmania University (University of Health Sciences), och har arbetat som läkare i över tio år. Under ett treårigt kommunikationsprogram i Tyskland utvecklade han ett intresse för tysk medicin (homeopati) och andra alternativa medicinska system. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.