Hur många av er har nyligen känt sig överbelastad av allt du måste göra? Hur många av er har känt att någonting du måste göra, eller att allting du måste göra, är en börda?
Många av oss känner att livets uppgifter är överväldigande. Nästan alla känner så då och då. Det är nästan som om det vore inbyggt i oss.
Det kommer från hur vi ser på världen och våra liv. Men det går att förändra. Det börjar med att förändra vårt perspektiv.
Istället för att se världen som en börda, kan vi se den som en gåva?
Istället för att se världen som svår och som en kamp, kan vi se den som en möjlighet och chans?
Istället för att tänka att vi har för mycket att göra, kan vi se glädje i varje uppgift och se att ett gäng uppgifter är en mängd möjligheter?
Ja, vi har många saker att ta hand om, och vi känner det som att vi inte har nog med tid att göra dem alla. Men vi har alla lika mycket tid och allt vi kan göra är att göra en uppgift i taget. Vi kan bli bättre på att välja vilka uppgifter (prioritering) vi ska göra, men till sist kan vi ändå inte vara helt säkra på att vi gör de rätta sakerna.
Vi kan utöka vår kapacitet genom automation, genom att delegera och leja ut, men vår erfarenhet säger att även om vi gör allt detta så har vi ändå för många saker att göra. Problemet försvinner inte med de här utökade resurserna.
Problemet är mängden uppgifter, eftersom vi alltid kommer att ha för många saker att göra. Problemet kommer delvis av att vi överengagerra oss i för mycket, men även om vi blir bättre på det så känner vi oss ändå ofta överväldigade och tyngda.
Den enda verkliga lösningen är en förändring i sinnelag; att se allting vi behöver göra som en gåva, en möjlighet och chans, som en källa till glädje.
Den enda verkliga lösningen är en förändring i sinnelag; att se allting vi behöver göra som en gåva, en möjlighet och chans, som en källa till glädje. Vi behöver acceptera att vi helt enkelt inte kan göra allting och det kommer alltid att finnas fler saker att göra än vi någonsin kan få gjorda.
Så här är en övning för att hantera det att ha för mycket att göra:
1. När du blir överväldigad, tyngd eller rädd, ta en paus och känn det.
Låt dig själv vara helt i det, upplev det, känn det helt och hållet och var öppen för det. Kan du vara nyfiken på det? Kan du hitta ett sätt att tycka om den känslan?
2. Se om du kan se uppgifterna framför dig som en gåva.
Du väljer att göra dessa saker för att du vill. Det är bra för dig och för andra. Gör dem med omtanke och var tacksam för gåvan att göra varje uppgift.
3. Se om du kan se möjligheten och chansen i varje uppgift.
Vad kan du göra av dem? På vilket sätt är de mer öppna och vidsträckta än du tror att de är?
4. Kan du uppleva hur mycket glädje det finns i dina uppgifter?
Om varje uppgift är en gåva full av glädje, är det då inte en sådan rikedom i din lista med saker att göra? Du kan dyka in i det du ska göra, plocka fram en chans till glädje och växande. Det är din chans att ge någonting till världen.
Att ändra sinnelag är ingenting man gör i en handvändning. Det här behöver man träna medvetet på, men belöningen kan vara en ny värld som öppnar sig.
Leo Babauta är författare och har skrivit sex böcker. Han driver bloggen ”Zen Habits” med över 2 miljoner följare, och har skapat flera program som hjälper människor att bemästra sina vanor.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.