I en ny effektivitetsgranskning har Riksrevisionen undersökt hur Arbetsförmedlingens arbete med att få kortutbildade arbetssökande över till reguljär utbildning fungerar. Det handlar om att skapa förutsättningar för att bli anställningsbar.
Sverige har fortsatt EU:s tredje högsta arbetslöshet. Enligt Eurostat var det bara Grekland och Spanien som hade högre arbetslöshet än Sverige i februari i år. Arbetslösheten i EU ligger i genomsnitt på 6 procent och Sverige på 8,1 procent, enligt Eurostats och SCB:s säsongsrensade statistik. SCB:s siffror för den faktiska arbetslösheten visar 8,5 procent i februari.
Särskilt besvärande är arbetslösheten för så kallat kortutbildade, som dels har svårt att hitta ett jobb och dessutom är den grupp som har störst problem med att behålla jobbet en längre tid. Det uppfattas allmänt som besvärligt att få jobb i Sverige om man inte har en utbildning på minst gymnasienivå. Kunskaper i det svenska språket är också en avgörande faktor för den som vill ha ett jobb i Sverige.