Användningen av antibiotika har minskat rejält under pandemin. Samtidigt har även antalet vårdbesök och sjukhusinläggningar för allvarliga bakterieinfektioner minskat, rapporterar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
En ny undersökning av antibiotikaanvändning och orsaker till besök i öppenvården och sjukhusinläggningar, som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten gjort, visar en minskad uthämtning av antibiotika under 2020. Det gäller särskilt för antibiotika som används mot luftvägsinfektioner. Minskningen kan ses i alla åldrar men mest bland små barn, 0–4 år.
– Minskningen av antalet uthämtade antibiotikarecept beror troligen på att smittskyddsåtgärderna och den sociala distanseringen medfört en minskad spridning av luftvägsinfektioner, säger Christer Norman, allmänläkare och medicinskt sakkunnig på Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.
Inga tecken på underbehandling
Trots den minskade antibiotikaanvändningen har inte fler råkat ut för komplikationer på grund av underbehandling av bakterieinfektioner. Och antalet fall med bakteriell lunginflammation och komplikationer relaterade till öron- och halsinfektioner har också minskat under året.
– Färre antal besök i vården kan också ha bidragit till en minskad förskrivning av antibiotika, men det är förstås glädjande att vi inte kan se några tecken på underbehandling i denna undersökning, säger Christer Norman.
Under andra kvartalet 2020 minskade antalet uthämtade antibiotikarecept med 25 procent jämfört med året innan. Tredje kvartalet såg en minskning med 18 procent jämfört med förra året.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.