Ett tiotal utvisningar till Afghanistan har stoppats i sista stund. Afghanerna säger att de har blivit misshandlade. Kriminalvårdens personal menar att personerna har skadat sig själva, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
35-årige Hossein från Afghanistan sitter just nu på Migrationsverkets förvar i Märsta utanför Stockholm och väntar på att utvisas igen.
Enligt honom när han skulle utvisas förra gången, har två personer från Kriminalvården misshandlat honom svårt. Han säger till radiokanalen att de har slagit honom på ryggen, revbenen och låren samt trätt ett påsliknande föremål över huvudet på honom.
En annan person, Mahdi, hämtades den 9 september från Migrationsverkets förvar i Kållered och kördes till flygplatsen Landvetter.
I planet säger han att personal från Kriminalvården band fast och satte handbojor på honom på grund av att han gjorde motstånd och skrek att han inte ville utvisas. Han säger att två personer höll fast honom i hans armar och slog honom mellan benen.
Organisationen FARR, Flyktinggruppernas riksråd, har gjort en kartläggning och säger att det har varit ett tiotal liknande fall de senaste tre månaderna. Enligt radiokanalen handlar det om knytnävslag, sparkar och slag med batonger. En person påstår också att personal har tagit strypgrepp och tryckt hårt. Flera andra har påstått att personal har sagt liknande saker som: ”Vi hatar afghaner” och ”Du kan hitta en tjej att gifta dig med och komma tillbaka på familjeåterförening.”
Men i rapporter som anklagad personal skrivit hävdar man att det är de afghanska männen och ungdomarna som har misshandlat sig själva.
I fallet vad gäller Mahdi har polisen lagt ner förundersökningen då man hänvisar till en rapport där man hävdar att han själv har tillfogat sig skadorna.
Även vid ett förhör med Hossein i Märsta har polisen sagt att man misstänker att han har misshandlat sig själv.
Johan Mellberg, chef för Nationella transportenheten på Kriminalvården, är ansvarig för transport av de som ska utvisas. Han säger till Ekot att hans personal är utbildad för att klara av vilka situationer som helst och att personal inte ska slå den som ska utvisas.
Enligt FARR finns det uppgifter om en person som skulle utvisas och som blev sparkad och slagen med en batong eller påk.
Men enligt Mellberg är det ingen beskrivning som han känner igen.
Radiokanalen läser också upp Mahdis berättelse för honom. Han säger att han inte heller känner igen den beskrivelsen.
– Alltså, om personen ifråga gör motstånd så behöver vi ta kontroll över situationen och hålla fast personen. Slag utdelar vi inte, om det inte hamnar i en extrem våldssituation, vilket är ytterst ovanligt. Så den här beskrivningen känner inte jag till överhuvudtaget, säger han till Ekot.
Enligt de fall som han har varit med och sett har våld av detta slag inte förekommit överhuvudtaget.
Johan Mellberg tycker dock att de samtliga tio fallen om anklagelser om våld måste utredas av polisen.