Ambassadörens utskällningsstrategi ett långsiktigt hot
Ambassadör Gui Congyou uppskattar inte kritik mot Kina. Bild från 2015. Foto: Vitaly Belusov/Ria Novosti/Getty Images


I september 2017 tillträdde Gui Congyou som Kinas ambassadör i Sverige. Det blev starten för en ny diplomatisk stil från ambassadens sida. En stil som har präglats av hot och påtryckningar mot medier och det svenska samhället.

Journalisten Jojje Olsson drabbades nyligen återigen av Kinesiska ambassadens hot. Olsson driver nyhetssajten Kinamedia och skriver för flera svenska tidningar. De senaste åren har han fått en rad hotfulla mejl från ambassaden. Nu har Vänsterpartiet anslutit sig till Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas krav på att ambassadör Gui Congyou ska utvisas. Utrikesminister Ann Linde (S) vill inte gå så långt men anser det oacceptabelt att ambassaden gör hotfulla uttalanden mot en journalist.

Ambassaden mejlar inte bara enskilda personer utan publicerar också kritik på sin webbplats. Tankesmedjan Fri värld har analyserat dessa inlägg.

”Den kinesiska staten försöker få västvärlden att idka självcensur genom återkommande attacker på individer och institutioner som försvarar mänskliga rättigheter i Kina”, skriver Patrik Oksanen på Fri Värld.

Jobbar långsiktigt

Kina arbetar långsiktigt och effekterna är svåra att bedöma.

”Horisonten ligger alltså trettio år framåt i tiden, inte här och nu som i västerländsk politik”, skriver Oksanen, som konstaterar att ”utskällningsstrategin har varit omfattande och uthållig”. Även om ambassadörens agerande kortsiktigt synes kontraproduktivt och har gett många svenskar en negativ bild av Kina, måste man se bortom dessa kortsiktiga effekter, påpekar han.

”Annars riskerar vi att underskatta kommunistpartiets agerande och det hot det utgör mot vårt samhälle.”

Bakom angreppen ligger enligt rapporten kommunistpartiets dåliga självkänsla. Partiet tål inte kritik och känsligheten har tilltagit under Xi Jinping. Sverige är inte ensamt om att utsättas för Kinas påverkan. Särskilt intensivt har Australien och Nya Zeeland drabbats.

Många av inläggen följer samma mönster, konstaterar Oksanen: Personer som attackeras påstås vara okunniga, löjliga, vansinniga, Kinafientliga, och anklagas för att ha förvrängt fakta.

Att kritisera ett styre i en enpartistat är inte samma sak som att kritisera folket eller landet. 

Patrik Oksanen Senior fellow, tankesmedjan Fri värld

De flesta inläggen angriper kritik mot Kinas situation gällande mänskliga rättigheter. Sedan följer Xinjiang och uppmaningar till aktion mot Kina, eller att Kina utgör ett hot mot Sverige/EU/Väst. Även kommunistregimens agerande i Hongkong och Tibet samt gentemot Taiwan har orsakat flera uttalanden från ambassaden.

Skillnad på Kina och kommunistpartiet

Den person som ambassaden oftast nämner är den svenska medborgaren Gui Minhai som gav ut regimkritiska böcker genom sitt bokförlag i Hongkong innan han 2015 greps av Kina. Människorättskämpen Sayragul Sayutbay som flytt från Xinjiang och författaren Kurdo Baksi som har försvarat Gui Minhai, har också dragit på sig flera kritiska uttalanden.

Patrik Oksanen påpekar att det är skillnad på Kina och kommunistpartiet. ”Att kritisera ett styre i en enpartistat är inte samma sak som att kritisera folket eller landet. Denna rapport handlar om kinesiska kommunistpartiets försök att påverka ramarna för debatten i Sverige genom hur ambassaden i Stockholm agerar.”

Han konstaterar att ”2000talets stora ideologiska kamp står om värderingar som yttrandefrihet och demokrati. I slutändan handlar det om huruvida världen ska domineras av auktoritära system, som det kinesiska, eller av den liberala västerländska demokratins idéer”.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.