Kinas ambassad: KD och SD "har smutsig hand"
Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT


Kinas ambassad fördömer "felaktiga uttalanden" från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i samband med att partierna krävt att ambassadör Gui Congyou ska utvisas från Sverige. "Den som kastar lera på andra har smutsig hand", skriver ambassaden.

KD och SD riktade krav på att Gui Congyou ska utvisas från Sverige sedan ambassaden i torsdags skickat brev till journalisten Jojje Olsson med krav på att han ska upphöra med sin kritiska rapportering om Kina eller "möta konsekvenserna av sina handlingar".

– Han behöver förklaras persona non grata, sade KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson till Expressen.

Vänsterpartiet, som även tidigare krävt att Gui Congyou ska utvisas, anslöt sig senare till de två partiernas krav.

Nu svarar Kinas ambassad på kritiken i ett uttalande på sin hemsida, som Ekot i Sveriges Radio var först med att uppmärksamma.

"Politiker från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna fällde nyligen felaktiga uttalande om Kina och kines-svenska relationer, som vi fördömer och starkt motsätter oss", inleder ambassaden och fortsätter längre ned:

"Kina är ett hövligt och respektfullt land som tror på ömsesidig respekt. Det är bara när man respekterar andra, som man respekteras tillbaka. Den som ger rosor till andra är den första att känna lukten, men den som kastar lera på andra har smutsig hand".

(TT/Erik Paulsson Rönnbäck)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.