Wallström till KU om Kinaambassadörs möte
Förra utrikesministern Margot Wallström (S) ska frågas ut i konstitutionsutskottet. Foto: Janerik Henriksson/TT


Tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) ska frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott. Hon ska svara på frågor om vad hon och utrikesdepartementet visste om ett möte som Sveriges ambassadör i Kina hade med kinesiska affärsmän om den fängslade bokförläggaren Gui Minhai.

Mötet hölls på ett hotell i Stockholm i januari 2019. UD har sagt sig inte känna till att ambassadören var i Sverige och ännu mindre att hon hade arrangerat det aktuella mötet på hotellet.

Ambassadören har dock hävdat att hon informerade UD om det på förhand.

Kände sig hotad

Ambassadören hade bjudit in Gui Minhais dotter till mötet som uppgavs handla om nya försök att få svenskkinesen fri. Dottern gavs uppfattningen att mötet skedde på UD:s initiativ. På mötet och efter kände sig dottern hotad och upplevde att hon hade pressats till att hålla inne med sin kritik mot Kinas fängslande av fadern.

Den som har anmält Wallström för granskning till konstitutionsutskottet (KU) är vänsterpartisten Håkan Svenneling. Han vill att KU ska syna om och vad Margot Wallströms kände till om mötet och händelserna runt det, hur hon agerat och styrt UD:s agerande i saken.

Ångrade inget

Wallström sade förra sommaren att hon inte ångrar någonting. Ambassadören åtalades för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt men frikändes. UD:s interna utredning fortsatte trots den friande domen men slutade med att ambassadören fick ett nytt jobb. Några åtgärder blev det inte.

KU ska också fråga ut Wallströms efterträdare, Ann Linde (S), samma dag, den 22 april. Men då om hur hon informerat utrikesnämnden i samband med ett beslut som Post- och telestyrelsens fattade om kinesiska Huawei och det svenska 5G-nätet, efter samråd med Säpo och Försvarsmakten.

(TT/Lars Larsson)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.