Alexandra De Paoli: Ta vara på tvålresterna – gör en nygammal tvålskrubb
Ta vara på de gamla tvålresterna. Foto: Eva Sagerfors


De små bitarna av den tidigare så fina och väldoftande tvålen kan enkelt få nytt liv i en liten påse. Alexandra De Paoli tipsar om hur du piffar upp tvålbitarna och syr en påse som är utmärkt för skrubbning i duschen.

Hur fin den lokaltillverkade olivoljetvålen med naturlig doftsättning än var i början så kan den ha sett sina bästa dagar, blivit liten och sprucken eller blivit till flera bitar. Hellre än att kasta bitarna eller att tappa ner dem en efter en i handfatets avlopp så kan man återanvända dem på ett bra sätt med örtterapeuten Alexandras tips från Yles artikel.

En påse i juteväv ger en lagom skrubbeffekt, och dessutom ser man inte de kanske missfärgade små tvålbitarna när de är gömda i påsen.

Påse i juteväv

Använd gärna vit juteväv till påsen. Har du brun väv så tvätta den innan. Det behövs ett band att sätta handen i och en liten ögla att hänga upp påsen i. Ett kantband fungerar bra, eller varför inte en bit spets?

Gör så här

Klipp till tyget, bandet och hängöglan. Sy ihop det till en påse i storlek cirka 10 x 15 cm.

Ny doft och återfettning av huden. Foto: Eva Sagerfors

Nygammal tvål

Det här behövs

Gamla tvålbitar

En bit olivoljetvål utan doft

Ev lite sheasmör, för att återfetta huden

Torkade rosenknoppar

Eterisk olja, välj efter smak, till exempel sandelträ eller lavendel

Gör så här

Grovhacka alla tvålbitarna och blanda i sheasmöret. Ta cirka 1 tsk per 100 gram tvål.

Rör ner rosenknopparna, cirka 2 tsk per 100 gram tvål.

Blanda sedan i den eteriska oljan. Eftersom oljorna kan vara olika starka får man droppa i efter sin egen smak. En riktlinje är 20-50 droppar per 100 gram tvål.

Foto: Eva Sagerfors

Fyll påsen med tvålblandningen och sy sedan ihop den. När det är dags att fylla på påsen igen så sprätta bara upp sömmen och häll i den nya blandningen.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.