loading





Gurkmeja är bra mot inflammationer och för matsmältningen. Drinken efter Alexandras recept smakar gott, och påminner om julgröt.
Gurkmeja är bra mot inflammationer och för matsmältningen. Drinken efter Alexandras recept smakar gott, och påminner om julgröt.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör guldmjölk för hälsan

Eva Sagerfors

Alexandra De Paolis guldiga dryck med gurkmeja kan motverka inflammationer i muskler, leder och gallblåsa, och lugna nervsystemet. Hon tipsar också om att göra omslag med gurkmeja mot inflammationer i muskler och leder.

Gurkmeja är verkligen nyttigt för hälsan. Den har använts som läkerot i tusentals år i Indien.

Färgämnet curcumin är det nyttiga i knölen. Det är inflammationshämmande och har lika stor effekt som kortison.

Det är inte bara en krydda som ger mycket färg, den har också en egen smak. Gurkmejan är släkt med ingefära och växer som rotknölar. Färgämnet curcumin är det nyttiga i knölen. Det är inflammationshämmande och har lika stor effekt som kortison.

Ämnet är också bra för gallblåsan och för matsmältningen.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli berättar hur man med utgångspunkt från en pasta av gurkmeja kan hjälpa kroppen att läka inflammationer och lugna nerverna.

Alexandra beskriver sin guldmjölk i YLEs artikel:

– Den här gyllene och kryddiga mjölken påminner om varm choklad, men smakar mer som julgröt.

Börja med att göra en gurkmejapasta. Den håller två veckor i kylen och kan användas till smoothie, guldmjölk, i maten eller till ett omslag för att motverka inflammation.

Pastan behöver koka en stund för att curcuminet ska bli lättare för kroppen att ta upp.

Färsk gurkmeja ser ut som ingefära, men innanför skalet är den röd-orange till färgen.

Det starka färgämnet från den färska gurkmejan färgar fingrar, tänder och köksredskap. Alexandras tips är att gnugga med diskmedel som man blandat med strösocker.

Gurkmejapasta

Det här behöver du:

1 dl gurkmejapulver

1 1/2 dl vatten (kanske behövs det lite till)

Så här gör du:

Rör ihop gurkmeja och vatten i en liten kastrull. Låt det puttra i 15 minuter under omrörning. Om pastan blir för torr så tillsätt lite mer vatten.

Häll upp i en glasburk och förvara i kylen.

Till en smoothie räcker det med två teskedar av pastan.

Guldmjölk

Alexandras recept är gammalt och beprövat och kommer från ayurvedan. Kokosoljan behövs för att kroppen lättare ska ta upp curcuminet. Svartpeppar är också till hjälp för upptaget.

Det här behöver du:

1 tsk gurkmejapasta

2 1/2 dl komjölk eller växtmjölk (t ex mandel, kokos, soja, ris eller havre)

2 tsk kokosolja

1 krm malen kardemumma

1 krm malen kanel

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung

2 vrid malen svartpeppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom mjölken i en mugg och rör om. Värm mjölken och häll i lite av det i muggen. Rör om och häll sedan i resten av mjölken. Rör om och drick genast.

Drick en kopp varje kväll.

Alexandra De Paoli rör om i guldmjölken. Skärmdump från YLE

Gurkmejaomslag

Prova att göra ett gurkmejaomslag för att motverka inflammation i muskler och leder. Eftersom de flesta av läkningsprocesserna i kroppen sker nattetid är det bästa att låta omslaget vara på under natten. Huden får hjälp att ta upp curcuminet om man smörjer lite fett på huden innan man gör omslaget.

Det här behöver du

En kompress

Lite gurkmejapasta

Lite kokosolja eller annat vegetabiliskt fett

Gör så här

Smörj först lite kokosolja på den värkande delen. Ta lite gurkmejapasta och bred på kompressen. Lägg den på huden, vira om en gasbinda och fäst med en bit tejp. Ett lager plastfolie utanpå omslaget skyddar kläder och säng. Fäst folien med tejp.

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading





Gurkmeja är bra mot inflammationer och för matsmältningen. Drinken efter Alexandras recept smakar gott, och påminner om julgröt.
Gurkmeja är bra mot inflammationer och för matsmältningen. Drinken efter Alexandras recept smakar gott, och påminner om julgröt.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör guldmjölk för hälsan

Eva Sagerfors

Alexandra De Paolis guldiga dryck med gurkmeja kan motverka inflammationer i muskler, leder och gallblåsa, och lugna nervsystemet. Hon tipsar också om att göra omslag med gurkmeja mot inflammationer i muskler och leder.

Gurkmeja är verkligen nyttigt för hälsan. Den har använts som läkerot i tusentals år i Indien.

Färgämnet curcumin är det nyttiga i knölen. Det är inflammationshämmande och har lika stor effekt som kortison.

Det är inte bara en krydda som ger mycket färg, den har också en egen smak. Gurkmejan är släkt med ingefära och växer som rotknölar. Färgämnet curcumin är det nyttiga i knölen. Det är inflammationshämmande och har lika stor effekt som kortison.

Ämnet är också bra för gallblåsan och för matsmältningen.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli berättar hur man med utgångspunkt från en pasta av gurkmeja kan hjälpa kroppen att läka inflammationer och lugna nerverna.

Alexandra beskriver sin guldmjölk i YLEs artikel:

– Den här gyllene och kryddiga mjölken påminner om varm choklad, men smakar mer som julgröt.

Börja med att göra en gurkmejapasta. Den håller två veckor i kylen och kan användas till smoothie, guldmjölk, i maten eller till ett omslag för att motverka inflammation.

Pastan behöver koka en stund för att curcuminet ska bli lättare för kroppen att ta upp.

Färsk gurkmeja ser ut som ingefära, men innanför skalet är den röd-orange till färgen.

Det starka färgämnet från den färska gurkmejan färgar fingrar, tänder och köksredskap. Alexandras tips är att gnugga med diskmedel som man blandat med strösocker.

Gurkmejapasta

Det här behöver du:

1 dl gurkmejapulver

1 1/2 dl vatten (kanske behövs det lite till)

Så här gör du:

Rör ihop gurkmeja och vatten i en liten kastrull. Låt det puttra i 15 minuter under omrörning. Om pastan blir för torr så tillsätt lite mer vatten.

Häll upp i en glasburk och förvara i kylen.

Till en smoothie räcker det med två teskedar av pastan.

Guldmjölk

Alexandras recept är gammalt och beprövat och kommer från ayurvedan. Kokosoljan behövs för att kroppen lättare ska ta upp curcuminet. Svartpeppar är också till hjälp för upptaget.

Det här behöver du:

1 tsk gurkmejapasta

2 1/2 dl komjölk eller växtmjölk (t ex mandel, kokos, soja, ris eller havre)

2 tsk kokosolja

1 krm malen kardemumma

1 krm malen kanel

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung

2 vrid malen svartpeppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom mjölken i en mugg och rör om. Värm mjölken och häll i lite av det i muggen. Rör om och häll sedan i resten av mjölken. Rör om och drick genast.

Drick en kopp varje kväll.

Alexandra De Paoli rör om i guldmjölken. Skärmdump från YLE

Gurkmejaomslag

Prova att göra ett gurkmejaomslag för att motverka inflammation i muskler och leder. Eftersom de flesta av läkningsprocesserna i kroppen sker nattetid är det bästa att låta omslaget vara på under natten. Huden får hjälp att ta upp curcuminet om man smörjer lite fett på huden innan man gör omslaget.

Det här behöver du

En kompress

Lite gurkmejapasta

Lite kokosolja eller annat vegetabiliskt fett

Gör så här

Smörj först lite kokosolja på den värkande delen. Ta lite gurkmejapasta och bred på kompressen. Lägg den på huden, vira om en gasbinda och fäst med en bit tejp. Ett lager plastfolie utanpå omslaget skyddar kläder och säng. Fäst folien med tejp.

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024