Alexandra De Paoli: Fixa andedräkten och gör egen naturlig tandkräm
Med några få enkla ingredienser gör man en egen, naturlig tandkräm. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Av några få ingredienser kan man själv göra en bra tandkräm som fyller sin funktion och har fräsch smak. Den är enkel att göra och har fördelen att man vet precis vad den innehåller. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar också om hur man botar dålig andedräkt.

Med de ofta långa innehållsförteckningarna på tandkrämstuberna kan man fråga sig vad som egentligen behövs för att ha god tand- och munhygien.

Innan vi kunde köpa tandkräm på tub hade man andra sätt att sköta munhygienen. Dels gjorde man rengörande tandpulver och dels använde man örter med bakteriedödande verkan, berättar örtterapeuten Alexandra De Paoli för Yle.

Fukta tandborsten eller fingret och doppa i salt eller bikarbonat och borsta med det.

Om vi någon gång skulle sakna tandkräm kan vi faktiskt hitta god rengöring i skafferiet. Fukta tandborsten eller fingret och doppa i salt eller bikarbonat och borsta med det. Båda fungerar som slipmedel samtidigt som de är bakteriedödande, tipsar Alexandra.

Tandkrämen hon gör själv är krämig och görs på naturliga ingredienser.

Naturligt

Som slipmedel, för att få bort beläggningar av bakterier, plack och missfärgningar, använder hon krita. Alternativ kan vara kaolin (en vit lera), salt eller bikarbonat.

Glycerol använder hon för att tandkrämen ska bli just krämig och lätt ska kunna föras runt i munnen. Sorbitol och xylitol har samma funktion. De har dessutom alla en söt smak.

Den finns flera fördelar med hemgjord tandkräm; med hjälp av eteriska oljor kan man få en lagom smakstyrka. En annan fördel med den hemgjorda tandkrämen är att den inte torkar ut munslemhinnan. Eftersom man inte tillsätter färgämnen så blir tandkrämen grå till färgen. Även konsistensen blir lite annorlunda eftersom den inte innehåller tensider, som är tvålämnen som gör att tandkrämen löddrar. Det här vänjer man sig dock snabbt vid, säger Alexandra.

Receptet saknar fluor. Men genom att använda fluorskölj eller fluortabletter får man även den komponenten för tänderna.

Dålig andedräkt

Det kan finnas olika orsaker till dålig andedräkt, men oftast beror det på bakterieansamlingar i munnen. Tillväxten av bakterier ökar när man är torr i munnen. Bakterierna samlas i tandköttet och på tänderna där det är lite svårare att komma åt med tandborsten. Där bildar de plack som luktar illa.

Alexandra tipsar om hur man kan testa sin andedräkt: slicka på handen och låt saliven torka. Lukta sedan. Om det luktar illa så luktar andedräkten troligtvis inte bättre.

Tips mot dålig andedräkt

Drick vatten. Man kan skölja ur munnen med lite vatten för att få bort dålig smak och lukt.

Prova att tugga på en kvist färsk persilja. Den innehåller klorofyll som är bakteriedödande. Eterisk olja i persiljan fräschar upp. Den är också basisk, vilket motverkar syraangrepp på tänderna; även det bidrar till en bättre andedräkt.

Att tugga på frön av anis, fänkål eller kummin kan också fräscha upp andedräkten. Dessa är bakteriedödande och har även god verkan på matsmältningen. Så ställ gärna fram frön att tugga på efter maten.

Både anis- och fänkålsfrön är bra för andedräkten och för matsmältningen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Om det blir akut

Alexandra tipsar också om hur man kan ta hand om tandvärk med en gammal huskur. Kryddnejlika är både smärtstillande och bakteriedödande, så medan man väntar på att få hjälp hos tandläkaren kan man tugga på en kryddnejlika.

Lägg den där det gör ont och tugga i den lite då och då. Eftersom den är stark så är det bra att tugga försiktigt. Den kan också få tungan att domna av lite.

Hemgjord tandkräm

Smaksätt tandkrämen med en eterisk olja, som grönmynta, pepparmynta eller anis. När man köper eteriska oljor vill man undvika syntetiska dofter. Titta efter texten ”100 % eterisk olja”, helst tillsammans med växtens latinska namn.

Pepparmynta är bra mot dålig andedräkt, mot matsmältningsproblem, förkylningar och halsinfektioner.

Anis är också bra både mot dålig andedräkt och mot matsmältningsproblem.

Flera örter har bakteriedödande verkan och passar därför bra i en tandkräm.

Solhatt är bakteriedödande och hjälper även mot sår och blåsor i munnen. Använd rötter eller själva örten.

Kamomill är bakteriedödande.

Fänkålsfrön är bra mot dålig andedräkt.

Örter och de övriga ingredienserna till tandkrämen finns att köpa på internet.

Recept tandkräm

Det här behövs

20 ml örtavkok

100 g krita

80 ml glycerol (glycerin)

10 droppar eterisk olja

Gör så här

Vill du använda rötter från röd solhatt eller fänkålsfrön så koka dem i 5 minuter under lock. För att göra örtavkok på örten av röd solhatt eller kamomill så börja med att koka vattnet i 5 minuter, lägg sedan i örterna och låt dem få dra i 10 minuter. Sila bort örterna och låt avkoket få svalna.

Finmal kritan i en mortel. Även om den är färdigmald vid köpet så är det bra att mala noga för att få bort klumpar och större bitar som kan repa tandemaljen. Använd en tesil för att sikta ner kritan i en skål. Ta en del av kritan i morteln, blanda i lite glycerol och lite örtavkok. Rör med morteln tills du får en jämn smet utan klumpar.

Tillsätt mer krita, glycerol och örtavkok och rör om. Ta lite i taget tills nästan alla råvarorna är blandade. Gör då ett trådtest. Ta en klick tandkräm mellan tummen och pekfingret, dra isär fingrarna och om det bildas en tråd så är tandkrämen färdig. För att mjuka upp en för hård kräm; tillsätt mer glycerol, om krämen är för lös; tillsätt mer krita.

Droppa i den eteriska oljan och rör om.

Häll upp tandkrämen i en liten, mjuk plastflaska med piplock. Reseförpackningar för schampo har bra storlek. Tandkrämen används precis som annan tandkräm.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.