loading
Blogg

Alexandra De Paoli: Enkelt att göra eget örtsalt

Alexandra De Paoli

Att göra sitt eget örtsalt är enkelt och kan bli fantastiskt gott! Här har man möjlighet att välja örter helt efter tycke och smak, och kan göra olika örtsalt för olika ändamål.

Säg adjö till glutamatspäckade allkryddor och grillkryddor och gör dina egna i stället! Örtsalt är gott till nästan all matlagning, och kan bli den där magiska kryddan som för en anrättning från att vara totalt menlös till att bli en kulinarisk upplevelse.

Det viktigaste är att plocka örterna en torr och solig dag, eftersom de har mest smak då.

Basilika och persilja. Foto: Eva Sagerfors

Det här behöver du:

2 liter blandade färska örter

2 msk finmalet havssalt eller annat salt

½ squash

2 tomater

½ purjolök

2 klyftor vitlök

½–1 röd chilifrukt

½ röd paprika

2 cm pepparrot

Libbsticka. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bra örter att använda är:

Libbsticka – har rik och kraftig buljongsmak och är huvudingrediens i många örtsalter

Persilja – brukar jag ta mycket av

Basilika

Oregano

Timjan

Gräslök

Mejram

Backtimjan. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Så här gör du:

1. Hacka örterna grovt och lägg dem i en matberedare.

2. Skär upp grönsakerna och lägg dem också i matberedaren.

3. Kör beredaren tills allt är finfördelat, det ska vara som en lös gröt.

4. Tillsätt saltet och kör en kort stund till.

5. Bred ut den gröna gröten på en plåt täckt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40° med luckan på glänt. Låt stå över natten, eller tills gröten har torkat helt och hållet.

6. Kör den torkade gröten i mixer igen till ett pulver. Ibland kan pulvret behöva torka lite till.

7. Lägg örtsaltet i en glasburk med tättslutande lock.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Blogg

Alexandra De Paoli: Enkelt att göra eget örtsalt

Alexandra De Paoli

Att göra sitt eget örtsalt är enkelt och kan bli fantastiskt gott! Här har man möjlighet att välja örter helt efter tycke och smak, och kan göra olika örtsalt för olika ändamål.

Säg adjö till glutamatspäckade allkryddor och grillkryddor och gör dina egna i stället! Örtsalt är gott till nästan all matlagning, och kan bli den där magiska kryddan som för en anrättning från att vara totalt menlös till att bli en kulinarisk upplevelse.

Det viktigaste är att plocka örterna en torr och solig dag, eftersom de har mest smak då.

Basilika och persilja. Foto: Eva Sagerfors

Det här behöver du:

2 liter blandade färska örter

2 msk finmalet havssalt eller annat salt

½ squash

2 tomater

½ purjolök

2 klyftor vitlök

½–1 röd chilifrukt

½ röd paprika

2 cm pepparrot

Libbsticka. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bra örter att använda är:

Libbsticka – har rik och kraftig buljongsmak och är huvudingrediens i många örtsalter

Persilja – brukar jag ta mycket av

Basilika

Oregano

Timjan

Gräslök

Mejram

Backtimjan. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Så här gör du:

1. Hacka örterna grovt och lägg dem i en matberedare.

2. Skär upp grönsakerna och lägg dem också i matberedaren.

3. Kör beredaren tills allt är finfördelat, det ska vara som en lös gröt.

4. Tillsätt saltet och kör en kort stund till.

5. Bred ut den gröna gröten på en plåt täckt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40° med luckan på glänt. Låt stå över natten, eller tills gröten har torkat helt och hållet.

6. Kör den torkade gröten i mixer igen till ett pulver. Ibland kan pulvret behöva torka lite till.

7. Lägg örtsaltet i en glasburk med tättslutande lock.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024