Aktivister försenade flygplan – kvinna limmade fast sig
Flera aktivister hindrade ett flygplan från att lyfta på Ängelholm/Helsingborgs flygplats. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images


Flera aktivister hindrade på måndagskvällen ett flygplan på Ängelholm/Helsingborgs flygplats från att lyfta. En av aktivisterna limmade fast sig på flygplanet, rapporterar Kvällsposten.

Enligt tidningen var det fem personer mellan 20 och 30 år som hade köpte biljetter och de kunde därför ta sig fram till planet. En kvinna hade limmat fast sina händer mot flygplanskroppen.

– Hon hade lim på händerna och satte dem på planets nos. När jag frågade om det så sa hon att hon inte hade tänkt på hur hon skulle komma loss utan trodde att polisen skulle ha mirakelmedicin, säger Christian Ziese, vd för Ängelholm/Helsingborgs flygplats, till Kvällsposten.

Enligt polisen var det ett tiotal aktivister som hade manifesterat på platsen. Fem av dem befann sig i anslutning till planet. De övriga var i terminalbyggnaden där de hade gjort åverkan på inredningen och de är därför misstänkta för skadegörelse.

De aktivister som försökte stoppa flygplanet från att lyfta är misstänkta för brott mot luftfartsförordningen. Planet blev en dryg timme försenat.

Polisen skriver på sin hemsida att ingen person har blivit frihetsberövad och ingen skadades i samband med händelsen.

Den radikala klimatgruppen Extinction Rebellion, som förespråkar civil olydnad, har tagit på sig aktionen.

Aktivister från Extinction Rebellion hindrade även ett flygplan på Landvetter från att lyfta på tisdagsmorgonen, rapporterar SVT Nyheter Väst. Planet blev över en halvtimme försenat.

Enligt tv-kanalen har två män gripits misstänkta för brott mot luftfartslagen.

– Det var två aktivister som vägrat sätta sig ner och filmade. Polis gick ombord och grep dem. Det gick lugnt och fint till. Det var en man i 65-årsåldern och en i 40-årsåldern, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region väst, till SVT.

En demonstration pågick också i ankomsthallen på flygplatsen där 10-15 aktivister deltog. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.