9 växter som absorberar gifter ur luften
De här växterna äter formaldehyd och släpper ut rent syre
Ta hand om dina växter så tar de hand om dig. Benjaminfikus och gerbera är två växter som tar upp gifter från luften. Foto: (vä) Forest & Kim Starr/CC BY 3.0, (mitten) Victoria Borodinova, (hö) Tim Strater CC BY-SA 2.0


Hur skulle du vilja andas lättare och renare hemma eller på kontoret? Ett sätt är att ställa dit några väl valda växter. Vissa krukväxter är bättre än andra när det gäller att producera syre till omgivningen och förbättra luftkvalitén överlag i utrymmet.

Krukväxter renar luften

Vetenskapen bakom den här idén har funnits i årtionden och började faktiskt med tre forskare vid NASA och Associated Landscape Contractors of America. De rapporterade att särskilda krukväxter kunde ta hand om ämnen som släpptes ut i luften från byggnadsmaterial och möbler och även luftföroreningar.

Växter är naturliga luftrenare eftersom de producerar syre från koldioxid (som vi andas ut) och samtidigt hjälper till att få bort giftiga ämnen ur luften. Små öppningar i bladen tar i luft och växter tar upp koldioxid och andra ämnen ur den luften.

Växten använder koldioxid för att göra mat och frigör sedan syre och vatten till luften. Föroreningar transporteras till rötterna, där de kan brytas ner, användas av växten eller släppas ut i jorden.

Användningen av växter för att få bort skadliga ämnen ur luften kallas fytoremediering. Så vill du förbättra luften hemma eller på arbetet, för din och din familjs skull, kan det vara en god idé att ställa dit en eller flera av följande luftrenande växter. Vi ger också råd för att få växterna att trivas.

Luftrenande växter

Aloe vera

Den här suckulenten är förmodligen mest känd för sin förmåga att lindra vid brännskador och sår. Men den gör nytta på fler sätt; den tar upp bensen och formaldehyd ur luften.

För att få aloe vera-plantan att trivas, se till att den får tillräckligt med ljus. Den bör också ha en kruka med hål för dränering eftersom den inte gillar att bli stående i vatten.

Ampellilja

Vill du ha en mycket tålig växt som dessutom är lättskött så är det här ett bra val. Ampelliljan kan ta upp många olika luftföroreningar inomhus samtidigt som den är fin med sina långa, smala blad.

Ampelliljan vill ha mycket ljus, men indirekt. Den trivs bäst i väldränerad jord och när jorden får torka ut mellan vattningarna.

Ampellilja.

Arekapalm

Den här tropiska växten kan trivas i så gott som vilken inomhusmiljö som helst. Den har breda ormbunksliknande blad som kan ta upp formaldehyd, toluen och xylen.

Var dock medveten om att dessa palmer kan bli över två meter höga. En liten planta kommer att växa ungefär 15-25 cm per år i indirekt solljus. De gillar vatten och vill gärna ha näring då och då.

Bambupalm

Den här växten gillar tropikerna och ljust, indirekt solljus. Bambupalmer kan ta upp trikloretylen, ett gift som kan skada lever och njurar.

Vattna när jorden är torr. Se till att inte övervattna den eller att låta den stå i vatten eftersom den kan ruttna av det.

Benjaminfikus

Det här är Thailands officiella träd. Benjaminfikusen trivs bra i alla rum, men gör störst nytta där det finns mattor och möbler som avger gifter som den då fångar upp.

Den här växten vill ha en konstant temperatur och mycket, men indirekt ljus. Jorden ska vara väldränerad och behöver inte vattnas så ofta; man kan gott vänta tills de översta fem centimetrarna jord är torra.

Fredskalla

Vet du vilka luftföroreningar som finns där hemma eller på arbetet? Om två av dem är bensen och trikloretylen så är fredskalla ett bra val.

De här växterna gillar inte kyla och vill ha ett varmt, fuktigt klimat. De trivs i väldränerad jord och indirekt ljus.

Fredskalla. Foto: Toshihiro Oimatsu/CC BY 2.0

Gerbera

Gillar du färg så är gerbera ett bra val. De finns i många olika färger (till exempel klarröd eller orange, gul, rosa, persika, ljuslila och vit) och kan kombineras efter smak. De ger breda, gröna blad som tar upp bensen, formaldehyd och trikloretylen ur luften.

Spjutbräken

Det här är en ormbunksliknande växt som inte bara producerar syre, den tar också upp formaldehyd ur luften. Formaldehyd kan ge irritation i ögon, näsa och hals. Kemikalien kan komma från bland annat cigaretter, mattor, strykfria tyger, rengöringsmedel, gödningsmedel, kosmetika, målarfärger, lackfärg, konserverade livsmedel, och isolering för elektriskt bruk.

Väljer du att ha en spjutbräken hemma eller på jobbet så var beredd på att ge den utrymme. Växten gillar torvrik jord och vill ha vatten ofta så att jorden hålls fuktig. För bästa tillväxt, spruta vatten på den en eller två gånger i veckan.

Svärmors tunga

Den här växten bjuder på gult, mörkgrönt och ljusgrönt. Den tar effektivt bort formaldehyd, bensen, toluen, xylen och trikloretylen ur luften. Dessa gifter finns ofta i slutna byggnader.

Det här är en tålig växt som tycker om torr jord, så vattna den inte för ofta eftersom rötterna då kan ruttna. Undvik att väta bladen vid vattning. Svärmors tunga föredrar indirekt ljus.

Svärmors tunga. Foto: Shijan Kaakkara/CC BY-SA 4.0

Slutsats

Att ha giftabsorberande växter i hemmet eller på jobbet är ett bra och miljövänligt sätt att rensa luften.

Deborah Mitchell är frilansande hälsoskribent som särskilt värnar om djur och miljö. Hon har medförfattat och skrivit över 50 böcker och artiklar inom ett brett område. Artikeln publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.