7 gifter du andas in varje gång du röker förutom nikotin och tjära
I tobaksrök finns det hundratals olika ämnen som är skadliga för hälsan. Foto: Stas Svechnikov


Du kanske har märkt att cigarettaskarna ser rätt skrämmande ut nuförtiden. Enligt lagen måste de märkas med en varningstext som talar om de potentiellt farliga konsekvenserna av rökning. De främsta hoten är lungcancer, hjärtsjukdom och stroke.

Men, det finns betydligt mer i cigaretten än bara tobak. Här nedan har vi listat sju farliga substanser, utöver nikotin och tjära, som du kanske inte kände till. Vilka är de, och hur påverkar de din kropp? Kunskap är kraftfullt!

1. Kvicksilver

Vad är det? Det är en kemisk substans, allmänt känt som "kvicksilver". Vi känner kanske mest till det som ämnet som fanns i gammaldags termometrar och tandfyllningar.

Varför är det farligt? Enligt EPA är kvicksilver ett neurotoxin, vilket betyder att det kan vara giftigt mot nervvävnad i kroppen. Måttlig exponering för kvicksilver kan orsaka huvudvärk, högt blodtryck, hjärtproblem och till och med beteendeförändringar.

2. Kolmonoxid

Vad är det? Kolmonoxid har en lömsk karaktär; Den är en luktfri, färglös kemikalie som kan orsaka extrem skada på människokroppen.

Varför är den farlig? Den här kemikalien tränger undan syret som en person ska andas in och förgiftar gradvis kroppen över tid. Biverkningar inkluderar muskelsvaghet, yrsel, andfåddhet och suddig syn, och långvarig exponering kan leda till hjärtsjukdom.

Cigarettrökning kan leda till en mängd farliga sjukdomar såsom lungcancer.

3. Vätecyanid

Vad är det? Det här ämnet som finns i cigaretter är en kemisk kvävningsgas.

Varför är det farligt? Vätecyanid är mycket giftigt. Det kan förhindra att det livsviktiga syret når kroppens vävnader och kan till och med orsaka medvetslöshet. Långvarig exponering kan försvaga hjärtfunktionen och andningen, och kan ge biverkningar på ämnesomsättningen, synen och hjärnfunktionen.

4. Formaldehyd

Vad är det? Formaldehyd är en färglös, brandfarlig, naturligt förekommande förening. Den används faktiskt i en mängd olika hushållsprodukter och industriella hartser.

Varför är den farlig? På kort sikt kan formaldehyd orsaka hälsoproblem såsom rinnande ögon, väsande andning och brännande känsla i ögon och hals. På längre sikt varnar National toxicology program för att formaldehyd är ett sannolikt cancerframkallande ämne, och upprepad exponering kan leda till näs- och halscancer.

5. Bly

Vad är det? Bly är en naturligt förekommande metall, men den är inte så oskyldig som den kan verka.

Varför är den farlig? Blyförgiftning har också en lömsk karaktär. Symptomen är lätt att förväxla med andra, mindre allvarliga problem, och kan visa sig som trötthet, irritation, aptitlöshet och koncentrationssvårigheter. Långvarig exponering för bly kan dessutom orsaka högt blodtryck och njursjukdom. Mayo Clinic anser att blyförgiftning kan vara dödlig.

6. Ammoniak

Vad är det? Naturlig ammoniak behövs för kroppens proteintillverkning, och den tillverkade formen är mycket vanlig i hushålls- och industriprodukter. Men om du andas in för mycket blir det problem.

Varför är det farligt? Enligt New York State Department of Health är ammoniak frätande. Det kan förstöra luftvägarna, orsaka andningssvårigheter och till och med orsaka att man slutar andas helt och hållet. Mindre mängder kan ge hosta, bröstsmärta och brännande känsla i hals och näsa.

7. Kaliumcitrat

Vad är det? Kaliumcitrat förskrivs ibland av läkare som ett tillskott för att hjälpa njurarna att bli av med urinsyra. Det hjälper i sin tur till att förebygga gikt och njursten. Men långsiktig inandning av kaliumcitrat från cigarettrökning ger bieffekter.

Varför är det farligt? Web MD varnar för att kaliumcitrat kan orsaka illamående, magvärk, yrsel, ökad hjärtfrekvens och till och med sväljningssvårigheter.

Det här är skrämmande fakta. Ser cigarettpaketet fortfarande lockande ut? Fundera på om du inte kan ge upp rökningen, om inte för dig själv så för dina nära och kära, för röken påverkar även dem. Cigarettberoende är definitivt inget att skratta åt, och det är verkligen ingen skam att be om hjälp.

Det finns också en del saker som kan lindra begäret när man bestämt sig för att sluta röka. Enligt Shareably kan man tugga på en tandpetare, ta en minttablett eller ett tuggummi. Och en riktig morot kan vara att du kommer få en fräschare andedräkt!

Om du är rökare och den här dosen skrämmande information kan inspirera dig till att sluta, så lycka till, du kan klara det.

Det är absolut värt ett försök!

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.